Confidenţialitate

Criticile lui Adi Hădean trimit corpul de control al premierului la Ministerul Economiei

Verificări la Ministerul Economiei în scandalul privind participarea României la târgul de produse alimentare SIAL de la Paris.

Producătorii agricoli români s-au plâns că standul țării noastre, la care ar fi trebuit să-și expună produsele, nu a fost amenajat pentru că Ministerul Economiei nu a plătit sumele necesare firmei care a cîștigat contractul.

Corpul de Control al premierului va stabili cum s-a ajuns în această situație, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

”Este o problemă care se află și în atenția premierului Dacian Cioloș și în această dimineață Corpul de control al primului-ministru a început o acțiune de documentare la Ministerul Economiei. Obiectivele acestei acțiuni de documentare sunt demersurile întreprinse de minister pentru participarea României la târgul SIAL Paris, și anume modalitatea de închiriere a spațiului destinat standului României, derularea procedurii de atribuire a contractului și sumele plătite pentru asigurarea participării României”, a declarat Liviu Iolu după ședința de Guvern.

În acest context, PSD i-a cerut ministrului Economiei, Costin Borc, să-şi dea demisia.

Îl acuză că nu a sprijinit participarea producătorilor români la unul dintre cele mai mari târguri de produse alimentare din lume.

Reacția a venit după ce Adrian Hădean, realizatorul Medium Rare de la Europa FM,  a postat un video pe Facebook în care a dezvăluit faptul că România s-a făcut de râs la cel mai mare târg alimentar din lume, din cauză că Ministerul Economiei nu a mai plătit sumele necesare, astfel încât micii producători agricoli să-și expună produsele.

Ulterior, vicepremierul și ministrul Economiei Costin Borc a postat pe Facebook mai multe fotografii cu producători români de la SIAL.

”Poate că standurile nu sunt cum am vrea să fie, sigur că sunt multe probleme şi că a fost mult efort să se ajungă acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui, mai mult de atât, a plătit cei 300 de mii de euro pentru chirie şi utilităţi. Trebuie însă să învăţăm din fiecare greşeală, îmi cer scuze faţă de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocraţia din minister. Nu pot decât să-i asigur că fac în fiecare zi tot ce pot ca lucrurile să fie mai uşoare pentru firmele cu care interacţionăm. Câteodată cu succes, câteodată cu eşecuri”, a scris ministrul.

Și Adrian Hădean a venit cu precizări pe această temă. Într-un alt mesaj, el a transmis că nu a intenționat să critice Guvernul. Adrian Hădean a mai precizat că în emisiunea sa, Medium Rare, de duminică va discuta pe această temă chiar cu ministrul Economiei, Costin Borc.

”Am cântărit bine faptul că mesajul meu va fi folosit împotriva cabinetului tehnocrat, după cum am luat în calcul și faptul că vor fi voci care vor spune că am fost plătit să fac asta tocmai pentru a lovi în Guvern. Politicianismul românesc nu se dezminte și tot ce am intuit, se petrece. (…) Adevărul e că postarea mea nu e despre Dacian Cioloș, pe care-l respect. Nu e nici despre ministrul economiei, pe care nu-l cunosc și care, apropo, va veni duminică în direct la Medium Rare la Europa Fm pentru a vorbi despre această criză. Postarea mea e despre niște români umiliți printre străini, de alți români care ar fi trebuit să-i ocrotească și să-i ajute. Sau măcar să nu-i încurce. Și mai e și despre declinarea, respectiv asumarea responsabilității.”