Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu: Pașaportul de vaccinare este necesar. Cere-mi vaccin, dar dacă poți să mi-l oferi | VIDEO

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu au discutat, luni, în Piața Victoriei, despre propunerea Comisiei Europene privind crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.

Gazetarul și scriitorul spune că un astfel de pașaport va fi unul necesar și util în viitor, dar, în egală măsură, vaccinul anti-COVID va trebui să fie disponibil tuturor celor care vor să și-l facă:

„Necesar este și eu aș fi de acord cu instituirea unui astfel de pașaport european, însă sunt niște chestiuni procedurale, de corectitudine, morale, care nu sunt simplu de gestionat. Eu nu m-am vaccinat, pentru că nu mi-a venit rândul. Ca să fie valid acest pașaport, eu ar trebui să pot să mă vaccinez mâine, nu pot s-o fac și atunci nu poți să mă obligi când tu nu-mi oferi, eu ce vină am? Cere-mi vaccin, dar dacă poți să mi-l oferi și eu să mi-l fac.”

Până la obligativitatea unui astfel de pașaport, vor trebui făcute alte studii care să răspundă la mai multe necunoscute cu privire la coronavirus:

„Mai e faptul că tu nu ști dacă, odată vaccinat, transmiți virusul. Apoi, nu se știe dacă cei care au făcut boala sunt imuni și mai au nevoie să fie vaccinați sau nu. Acest pașaport, după părerea mea, este necesar și ar ajuta mult din punct de vedere economic la mișcarea oamenilor, care face economia să meargă.”

Cristian Tudor Popescu spune că, până când vaccinul va fi disponibil tuturor, oamenii ar trebui să călătorească și cu prezentarea unui test COVID negativ:

„Poate o soluție, până la vaccin, n-ai vaccin, să fie testul COVID cu 48 de ore înainte. Nu ai vaccin, să prezinți test, să existe această posibilitate.”