Confidenţialitate

Regina Elisabeta a II-a, pe copertele tuturor publicațiilor britanice. „Durerea noastră cuprinde 100 de emoții”, „Cum să-mi găsesc cuvintele” | FOTO

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a fost prezentată, vineri dimineață, de toate publicațiile din Marea Britanie, notează BBC. The Guardian, The Times, The Sun, The Daily Express și toate celelalte ziare britanice au dedicat prima pagina monarhului decedat joi, la vârsta de 96 de ani.

The Times marchează momentul cu o poză pe prima pagină în care este înfățișată Regina Elisabeta a II-a în ziua încoronării, din 1953, alături de cuvinetele: „O viață în slujba țării”. Ultima pagină a ziarului conține un citat din cadrul discursului monarhului de Crăciun din 1957, primul care a fost și televizat.

„Nu pot să vă conduc spre bătălie. Nu dau legi și nici nu conduc justiția, dar pot face altceva: Pot să dau inima mea și devotarea mea deplină acestor insule bătrâne și tuturor acestor oameni din frăția națiunilor”, spunea atunci Regina Elisabeta a II-a.

„Inimile noastre sunt frânte”, scrie și Daily Mail pe prima pagină, acolo unde se află și portretul Reginei din 1952, pe vremea când încă era prințesa Elisabeta.

„Cum să-mi găsesc cuvintele”, scrie editorialistul publicației Sarah Vine. „Durerea noastră cuprinde 100 de emoții, toate greu de descris”, continuă aceasta în ediția de vineri a ziarului.

The Daily Telegraph a republicat în schimb un mesaj de-al Reginei cu ocazia atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, adresat victimelor:

„Durerea este prețul pe care îl plătim pentru iubire”.

Și președintele Joe Biden a amintit aceste vorbe atunci când a adus un omegiu monarhului britanic, căruia i-a mulțumit pentru solidariatea arătată Statelor Unite „în cele mai negre zile”.

Mai multe publicații din Marea Britanie, printre care și The Guardian, au ales să publice pe prima pagină o fotografie cu Regina la începutul domniei sale.

Portretul oficial surprins atunci o înfățișează pe Elisabeta a II-a purtând coroana și sceptrul care au marcat momentul încoronării sale în fruntea Commonwealth-ului.

The Daily Mirror a ales în schimb o fotografie mai recentă cu Regina elisabeta a II-a din profil.

Ziarul a ales să nu publice și un tilu, alegând varianta simplă, dar de impact: „Mulțumesc”.

Multe alte publicații, printre care The Sun, au ales să publice același portret alb-negru cu Regina în ultimii ani.

„The Sun și cititorii noștri v-au iubit”, scrie publicația britanică pe prima copertă.

„Suntem mândri că ați fost Regina noastră”, completează ziarul pe prima pagină.

Citește și: De ce a fost activat „Planul Unicorn” după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Protocolul a fost gândit încă din anii ’60