Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu: Cîțu face ceva, e în sfârșit premier. Este declarația de independență față de Orban | VIDEO

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu au discutat, la Piața Victoriei, despre planul premierului Florin Cîțu de a restructura aparatul bugetar.

Luni seară, președintele Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe liderii coaliției de guvernare, însă acest lucru a fost făcut doar pentru imagine, spune gazetarul:

„Președintele Iohannis, se află și domnia sa în treabă, nu poate să stea tot timpul în tăcere că bănuiește lumea că s-a dus la schi. Obiectivul principal e că i-a chemat și că lumea vede, să nu uite lumea că avem un președinte.”

Cristian Tudor Popescu susține că șeful statului nu mai are aceeași putere asupra guvernanților:

„Domnul Iohannis nu mai are atâta putere asupra PNL și asupra USR pe cât avea înainte de alegerile parlamentare. Ce poate să mai facă Iohannis? E la al doilea mandat, nu mai are aceeași influență asupra PNL-ului.”

Cât despre declarațiile premierului de restructurare a aparatului bugetar, indiferent dacă acest lucru îi va afecta o eventuală candidatură la viitorul congres PNL, gazetarul spune că este o sarcină foarte grea:

„Premierul Cîțu face ceva, e în sfârșit premier. Uite că domnul Cîțu s-a învârtoșat și, prin declarația <<îmi asum aceste reforme structurale, indiferent de consecințele mele asupra candidaturii în congres>> își asumă această sarcină, cea mai dură sarcină pentru un premier, pe care n-a putut s-o rezolve nimeni în 30 de ani și anume restructurarea aparatului bugetar.

Dacă se va produce vreodată, aceea va fi despărțirea, în sfârșit, de comunism.”

Mai mult, Cristian Tudor Popescu spune că declarația premierului reprezintă și momentul de rupere al lui Florin Cîțu de liderul partidului, Ludovic Orban:

„Aceasta este declarația sa de independență față de Ludovic Orban, să vedem ce va face. Vast proiect că încerci să dai afară niște oameni care iau niște bani degeaba. Există mult prea mulți inși pe acolo care iau niște bani nemeritați și mulți și toți ăștia sunt sprijiniți politic.”

Cu toate că actuala coaliție de guvernare nu se poate pune întru totul de acord, aceasta va funcționa în continuare, cel puțin pentru următoarele luni, a mai susținut Cristian Tudor Popescu, la Piața Victoriei:

„UDMR-ul este foarte fairplay în momentul de față, însă USR iese tot timpul la interval, încercând să câștige niște imagine. Însă, lucrurile nu vor merge până la rupere coaliției în următarele luni, dar vom asista la acest tango continuu între PNL și USR.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală:

Foto: Inquam Photos / George Călin