Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu: Ce încearcă să câștige coaliția prin relaxările de Paște, pierde prin scandalul de la Foișor

Coaliția de guvernare va avea de pierdut din cauza faptului că nimeni nu a fost tras la răspundere în urma scandalului de la Spitalul Foișor, este de părere Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul și scriitorul spune că, în ciuda crizei locurilor la ATI pentru bolnavii Covid, transformarea Spitalului Foișor într-unul special pentru cei infectați cu SARS-CoV-2 trebuia organizată din timp:

„Colegul meu Alex Livadaru a scris un text în Republica cu un titlu care nu mai necesită niciun fel de comentariu: Bătălia de la Foișor sau bătălia dintre ticăloșie și prostie. De unde rezultă urgența transferului ăsta, făcut fără niciun fel de anunțare publică într-o singură zi. (…) Nu știai cu 3 zile înainte că n-o să mai ai locuri la ATI? Nu puteai să începi procesul ăsta de marți, în loc să-l faci vineri, într-o zi? (…) Nu se justifică așa ceva. Apoi, discuții cu managerul. Suntem în stare de alertă, în astfel de situații există, ca și în război, un centru de decizie unic. (…) Bun, prost, în situațiile astea decid organismele sanitare, cine-i dă dreptul managerului să discute, să facă filosofii? Cum adică nu vrei?”.

Cristian Tudor Popescu mai spune că și modul în care pacienții au fost scoși din spital putea fi evitat:

„Ai ajuns la 19.00? Orice minte rațională spunea <<Stop, mâine dimineață>>. Rezolvăm cu managerul, cu logistica, și mâine, pe lumină, rezolvăm problema, nici asta nu s-a făcut. Problema cea mai mare, după umilința asta groaznică la care au fost supuși oamenii, mai urmează o umilință: nimeni nu va da socoteală, din pricina încârligării politice, dacă nu-l dați pe al vostru afară, nu-l dăm nici noi pe al nostru și din asta rezultă nicio pedeapsă, nicio responsabilitatea asumată, adică un happy end specific românesc.”

Din acest motiv, gazetarul și scriitorul este convins că măsurile de relaxare, de Paște și 1 Mai, vor fi puse în umbră de cele întâmplate la Spitalul Foișor:

„Ceea ce se străduiește să câștige această coaliție, prin relaxările de 1 Mai și de Paști, pierde prin ceea ce s-a întâmplat la Foișor și prin faptul că n-o să fie nimeni sancționat.”

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu