Confidenţialitate

Cristian Păun, profesor de economie: Dacă pe lângă Legea pensiilor, care va pune o presiune enormă pe buget, mai propui iresponsabil niște măriri, înseamnă că disperarea de a rămâne la putere e foarte mare | VIDEO

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat majorarea salariilor cu 10%, în două tranșe, pentru anumite categorii de angajați din administrația centrală și locală, cu salarii mici. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Cristian Păun, profesor de economie, precizează că majorarea salariilor unor bugetari, cu 10%, înseamnă cheltuirea sumei de un miliard și 250.000 de euro – bani cu care s-ar putea construi peste 100 de kilometri de autostradă, potrivit profesorului. „Cam aceasta e dimensiunea doar a acestei măriri”, e de părere profesul Cristian Păun. Acesta spune, totodată, că actuala coaliție de guvernare ia decizii iresponsabile în ceea ce privește bugetul de stat. „Are acea problemă extrem de mare din toamnă: Legea pensiilor. Dacă pe lângă problema respectivă, care deja nu se încadrează în buget… vii și mai propui iresponsabil niște măriri înseamnă că disperarea pentru a rămâne la putere e foarte mare ”, afirmă Cristian Păun la Europa FM.

Cristian Păun: „Majorarea salariilor prin reducerea sau eliminarea impozitului pe venit pe salariile minime generează o mărire de salariu reală, dar, în final, doar o dată facem acest lucru”

Cătălin Striblea: Se măresc salariile la unii bugetari, cam cu vreo 10%. Dar de unde luăm banii aceștia. Șase miliarde de lei, zice domnul Boloș. Nici nu pare mult la cât cheltuiește România. E mult, e puțin?

Cristian Păun:Eu vă contrazic. Un miliard și vreo 250.000 de euro ar fi – cam vreo 125 de kilometri de autostradă. Cam aceasta e dimensiunea doar a acestei măriri. L-am ascultat și pe domnul Năsui. Sigur că putem să creștem salarizarea și sunt de acord. Să scoatem impozitul pe salariu la acel 10%, dar nu poți să îl scoți atâta timp cât ai deficit excesiv, deci, nu facem decât să adâncim și mai mult deficitul. Și nu prea mai avem resurse sau spațiu fiscal să așteptăm puțin să înflorească economia, astfel încât să zicem: da, scoatem acel impozit, dar îl vom plăti din mai mulți angajați care se vor angaja și vom avea o compensare și 2, până la urmă, facem asta, dar doar o dată. Majorarea salariilor prin reducerea sau eliminarea impozitului pe venit pe salariile minime, de exemplu, generează într-adevăr o mărire de salariu nominală și reală, dar, în final, doar o dată facem acest lucru”.

Cristian Păun: Avem încă o dată confirmarea că cel mai puternic partid în România este partidul  funcționarilor publici pe care îl reprezintă actuala guvernare

Cătălin Striblea: Cădem de acord că aceasta este o mișcare electorală a premierului Ciolacu, făcută pe un aparat administrativ de care are nevoie în alegeri, acest lucru adâncind într-un fel și criza democrației din România?

Cristian Păun: „Da și acest lucru confirmă încă o dată că cel mai puternic partid în România este partidul funcționarilor publici, pe care îl reprezintă în momentul de față – prin aceste măriri se dovedește acest lucru – actuala guvernare sau actuala coaliție. Pentru că, făcând aceste lucruri, oamenii aceia vor deschide cabinele de vot. Vor merge acolo cu cățel, cu purcel. Pentru că <<ne-a dat, ne-a dat>>.”

Cristian Păun: „Vor crește TVA-ul, e foarte probabil la 22%” / „Pentru ei, odată ajunși la putere, nu mai contează”

Cătălin Striblea: Care e planul? Domnul Ciolacu știe că intră într-o problemă uriașă. Nu o să mai aibă de unde. El mărește salariile unor angajați din multe primării care nu își strâng banii să plătească. Domnul Ciolacu va trebuie să vină deja de prin octombrie să le dea bani de la Guvern pentru plata salariilor. Cum trece domnul Ciolacu, cum iese la socoteală?

Cristian Păun:Acest lucru ne întrebăm cu toții, pentru că deja, fără aceste măriri, el nu are resursele, plus că are acea problemă extrem de mare din toamnă: Legea pensiilor. Adică, majorarea punctului de pensie cu noua Lege a pensiilor, care și aceea va pune o presiune enormă pe buget, dacă pe lângă problema respectivă, care deja nu se încadrează în buget… vii și mai propui iresponsabil niște măriri înseamnă că, pe de o parte, disperarea pentru a rămâne la putere e foarte mare, că altfel nu-mi explic, și atunci tu vrei să rămâi la putere cu orice preț și, pe de altă parte, pentru ei, odată ajunși la putere, nu mai contează. Având puterea în mână, ei vor propune exact non-soluțiile. Vor crește taxarea. Vor crește TVA-ul, e foarte probabil la 22%. Vor acoperi aceste majorări din aceste majorări de TVA, dar nu o fac acum, pentru că dacă ar spune că vor să facă treaba aceasta, lumea, cea care nu iese la vot, probabil o să iasă la vot”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Majorare de 10% pentru bugetarii cu salarii mici. Noni-Emil Iordache, lider sindical: Tot demnitarii au demonizat funcția publică / Guvernul nu poate să lucreze cu un aparat mai mic | VIDEO