Confidenţialitate

Cristian Păun: Pachetul de măsuri economice este un ajutor temporar care doar amână problema, nu o rezolvă | VIDEO

În aprilie 2022, inflația a trecut de 10% și reprezintă cea mai mare rată de mai bine de 10 ani. Specialiștii spun că este puțin probabil ca aceasta să scadă în următoarele luni. Însă luni seara, 11 aprilie 2022, Guvernul României a anunțat pachetul de ajutor economic și social care conține, printre altele, și ajutoare pentru construcții și agricultură. Cristian Păun, profesor de economie, a explicat la Europa FM, în emisiunea „România în Direct”, că ajutorul anunțat ieri de guvernanți „nu ajută. Este un ajutor temporar care nu rezolvă, ci doar amână. Se ascunde realitatea în nisip”.

„Sunt o grămadă de pilule otrăvite acolo. Este un ajutor temporar care nu rezolvă problema, doar amână această problemă. Cumva ascundem totul în nisip. Ascundem în nisip realitatea”, a spus Cristian Păun.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Păun: „Nu-ți crește prețul la mălai și la sacul de făină dacă tu crești salariul minim fără să ai în vedere niște realități economice?”

„Chestiunea e în felul următor: vă dau doar un exemplu – ne plângem că există o creștere de prețuri la alimente pe partea cealaltă venim și spunem că mărirea salariului minim este soluția, la 3000 de lei. Salariul minim la 3000 de lei net în mână înseamnă 4000-5000 de lei cu totul, în agricultură, unde nu ai o valoare adăugată semnificativă. Salariul îl plătește cel care cumpără de la tine bunuri și servicii – consumatorul. Păi nu-ți crește prețul la mălai și la sacul de făină dacă tu crești salariul minim fără să ai în vedere niște realități economice?”, a mai explicat profesorul de economie Cristian Păun la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Lasă-l pe antreprenor să decidă el. Că poate nu are nevoie de 10 lucrători, poate are nevoie de un tractor mai bun care face munca celor 10 lucrători și în loc să angajeze 10 lucrători cu salariul minim, poate-și ia tractor cu un muncitor”, a mai spus profesorul de economie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește emisiunea „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Cristian Păun

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” nu conține amânarea ratelor. Sumele alocate pentru economie și pentru agricultură. VIDEO