Confidenţialitate

Cristian Diaconescu: Vladimir Putin nu se poate întoarce acasă, pur și simplu, după tot acest efort militar | AUDIO

Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe al României, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM. Cristian Diaconescu a explicat în ce mod se va întoarce Vladimir Putin acasă după tot acest efort militar realizat.

„Compromisul rezonabil trebuie să fie în mod evident la vedere – o parte a lui – și în regim confidențial o altă parte”, a explicat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a mai spus la Europa FM că Vladimir Putin nu se poate întoarce în Rusia pur și simplu pentru că s-a ajuns la un nivel avansat de desfășurare militară.

„S-a ajuns la un nivel de desfășurare militară și de ridicare a capacității ofensive care, chiar dacă Biden a renunțat la cuvântul „iminență” a unui conflict, totuși plutește în aer și o astfel de perspectivă extrem de gravă”, a spus Cristian Diaconescu.

„Deci cred că Vladimir Putin nu va da la o parte propunerile de dialog, fie cu Statele Unite, fie cu Alianța Nord-Atlantică. După părerea mea, în special cu Statele Unite. Pentru că din declarațiile inițiale – ca și foarte multe semnale primite din diverse zone – o altă parte a intenției acestui demers a fost din partea Moscovei înlocuirea europenilor cu americanii”, a spus Cristian Diaconescu.

„Deci americanii nu vor fi refuzați la masa dialogului cu Vladimir Putin. Aici cred că deja există un anume tip de câștig. Se pare că l-au înțeles și unii și alții – și americanii și alianța nord-atlantică pentru că au trimis searat propuneri scrise. Și nu împreună. Și separat s-au trimis trupe în România”, a mai spus Cristian Diaconescu.

„Din acest punct de vedere au adus americanii la masă. Deci deja au reușit un anume tip de pas”, a adăugat Cristian Diaconescu.

„Al doilea, iar acesta este în relație cu Alianța Nord-Atlantică, profitând de anumite diferențe de abordare între europenii din NATO în legătură cu atitudinea față de această desfășurare militară formidabilă cu posibilitatea introducerii unui regim de sancțiuni – să nu uităm că NATO a anunțat de la bun început că nu are în vedere trimiterea de trupe în Ucraina. Deci probabil că Mpscova își dorește ca un al doilea semnal, un anumite tip de autolimitare care sigur să rezulte din negocieri, dar pe care NATO să și-l asume”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Poate ieși Vladimir Putin din această situație fără să intre în Ucraina?

În timpul negocierii, din punct de vedere militar, Federația Rusă a desfășurat trupe în Belarus și o diagonală militară spre capitala Kiew a Ucrainei este directă din acea zonă. Au desfășurat trupe în Mediterana și în nordul Atlanticului”, a mai spus Cristian Diaconescu.

„Trebuie să tragem concluziile din contexte: în ceea ce privește regimul sancțiunilor, este deja aproape cunoscut, deși nu public, faptul că în condițiile în care s-ar intra într-o astfel de situație, europenii mai ales nu au în vedere sancțiui de tip swift, nu au în vedere sancțiuni care ar privi energia. Ar rămâne același tip de sancțiuni punctuale pe Banca Centrală a Federației Ruse și pe diverse persoane sau entități economice, într-un fel sau altul”, a explicat Cristian Diaconescu.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Franța se arată într-o „dispoziție foarte favorabilă” intrării României în Schengen, transmite șeful diplomației de la Paris | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir