Confidenţialitate

Cristian Diaconescu, despre protestele fermierilor și transportatorilor: „Escaladarea unei astfel de situații ar fi contraproductivă pentru toți” | AUDIO

Cristian Diaconescu – fost ministru al Afacerilor Externe în România – a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”. Protestele fermierilor și transportatorilor au loc într-o perioadă în care contextul geopolitic nu este unul favorabil. Cristian Diaconescu a explicat la „România în Direct” că escaladarea unui astfel de protest „ar fi contraproductivă pentru toți”. În plus, fostul ministru de Externe al României a subliniat că „Răspunsul prin dialog și cooperare poate înlocui pretențiile politice”. Mai mult, Cristian Diaconescu a adăugat că „Problema coridoarelor umanitare este o temă azi care și în Polonia a generat proteste similare, care nu este până la urmă rezolvată definitiv nici din zona europeană, dar este extrem de sensibilă și trebuie tratată cu atenție”.

„Fix în aceste zile, Marea Britanie a anunțat că va trimite 20.000 de militari într-un exercițiu de amploare în țări balcanice. Încercăm să aflăm explicația acestui lucru: ce înseamnă asta? De asemenea, tot în zilele acestor proteste, Ucraina nu mai are sprijin militar american sub formă de muniție și bani pentru că s-a terminat ajutorul pe care Casa Albă – fără Senat și fără Parlament – îl putea acorda: asta înseamnă lucruri și mai complicate la granița noastră”, a explicat Cătălin Striblea.

Cristian Diaconescu, despre protestele fermierilor și transportatorilor: „Escaladarea unei astfel de situații ar fi contraproductivă pentru toți”

Cristian Diaconescu: „Sunt protestele unor oameni care produc pentru România, domeniul pe care dânșii îl acoperă prin aceste revendicări este unul extrem serios, dar în egală măsură complicat – vorbim despre agricultură și transporturi.

În al treilea rând, orice trebuie făcut pentru ca dialogul să existe, să fie unul concret și care evident să cuprindă compromis de ambele părți, iar pe de altă parte escaladarea unei astfel de situații ar fi contraproductivă pentru toți – pentru părțile implicate, fie guvernare, fie cei care au revendicări, dar mai ales pentru noi, ceilalți cetățeni ai acestei țări”.

Cristian Diaconescu: „Răspunsul prin dialog și cooperare poate înlocui pretențiile politice”

Cătălin Striblea: Azi, sindicatele din Poliție au venit și au spus că decizia de a interzice acestor oameni să intre cu tractoarele în marile orașe aparține politicului. Respectiv, probabil, ministrului de Interne sau Guvernului – așa au comunicat domnii de la Poliție; sindicatul Europol a spus asta. Dacă ați avea puterea în stat, ați decide la fel sau i-ați lăsa pe oamenii aceștia să vină cu mașinăriile în orașe?

Cristian Diaconescu: „Sigur că decizia trebuie să fie complexă: să se respecte legea – pentru că altfel generăm precedente pe care la un moment poate nu vom mai putea să le controlăm, indiferent cine se află la putere. Iar pe de altă parte să se înlocuiască escaladarea cu dialogul.

Nu cred că în acest moment nici protestatarii, ca de altfel nici instituțiile statului, mai ales Poliția, nu ar trebui să facă referențial politic. Politicul se atașează – mai ales cel de opoziție – în astfel de momente. Dar din câte am văzut, răspunsul prin dialog și cooperare poate înlocui pretențiile politice, multe dintre ele absolut neclare din punctul de vedere al asumării”.

Cristian Diaconescu: „În acest moment, din punct de vedere al celor care protestează, esențiale sunt temele care țin strict de zona în care dânșii sunt interesați”

Cătălin Striblea: Adică vă referiți la chestiuni legate de pensiile speciale? Adică, au existat revendicări de genul acesta: reformă bugetară, pensii speciale, reducerea aparatului de stat – acestea sunt printre revendicări.

Cristian Diaconescu: „Sunt printre revendicări și în ceea ce ne privește pe noi. În mod evident, sunt sublinieri în legătură cu disfuncții în ceea ce privește întregul sistem, nu numai de asistență socială, dar și în legătură cu diverse relații – începând de la fondurile europene până la organizarea legislației bugetare.

Dar în acest moment, din punct de vedere al celor care protestează, esențiale sunt temele care țin strict de zona în care dânșii sunt interesați. Un fel de revendicare difuză care să genereze o disponibilitate punctuala a Guvernului, după părerea mea, este stranie”.

Cristian Diaconescu: Problema coridoarelor umanitare este o temă azi care și în Polonia a generat proteste similare, care nu este până la urmă rezolvată definitiv nici din zona europeană, dar este extrem de sensibilă și trebuie tratată cu atenție

Cătălin Striblea: Sunteți de acord că ceea ce se întâmplă cu afacerilor acestor oameni se datorează în cea mai mare măsură chestiunii ucrainene?

Cristian Diaconescu: „Nu știu dacă în cea mai mare măsură chestiunii ucrainene, numai că aici problema trebuie privită de ambele părți, adică Guvern și cei care protestează. Da, problema coridoarelor umanitare este o temă azi care și în Polonia a generat proteste similare, care nu este până la urmă rezolvată definitiv nici din zona europeană, dar ca orice temă extrem de sensibilă cu conotații strategice trebuie tratată cu foarte mare atenție.

Pe de-o parte, sunt de înțeles protestatarii care spun că <<cerealele modificate genetic vin din Ucraina, prețurile sunt mai joase și ne creează o problemă de piață foarte serioasă>>.

Dar în egală măsură, aceste coridoare umanitare ar viza tranzitarea prin România și faptul că la un moment dat transportatorii descarcă în România aceste cereale care pe urmă intră pe piață și generează probleme pe care exact agricultorii le menționează… aici este o problemă pe care trebuie s-o rezolvăm împreună, dacă tot m-ați întrebat”.

Cătălin Striblea: Adică și dumneavoastră aveți bănuiala că sunt rețele de corupție care iau din aceste cereale…

Cristian Diaconescu: „Chiar certitudinea…”.

Cătălin Striblea: Asta înseamnă că mari panificatori sau panificatori din România, procestaori, oameni care au nevoie de cerealele acestea să hrănească animalele cumpără la negru de pe piața asta.

Cristian Diaconescu: „Exact. Și aceste transporturi, dacă tot vorbim de modalitățile de control, aceste transporturi la un moment dat pot fi descărcate în România, ceea ce – încă o dată – nu reprezintă înțelegerea făcută cu europenii”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Proteste ale fermierilor și transportatorilor în desfășurare la Alba Iulia, Afumați, Suceava, Arad și Baia Mare. „RCA-ul ne ucide. ASF-ul ne ucide” | VIDEO