Confidenţialitate

Cristian Diaconescu, despre rotația premierilor: Nu știu în altă parte în lume unde o astfel de idee a putut fi operațională măcar pe termen scurt | AUDIO

Miercuri, 17 noiembrie 2021, negocierile dintre PNL, PSD și UDMR s-au blocat din nou, iar de data aceasta neînțelegerile s-au născut între liberali și social-democrați din cauza bătăliei pentru poziția de lider de guvern. Atât PNL, cât și PSD vor șefia guvernului, iar discuțiile nu se reiau până când cele două partide nu ajung la un consens. Cristian Diaconescu, președintele PMP, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM, și a vorbit despre criza guvernamentală cu care se confruntă România în momentul de față, explicând și de ce ideea de rotație a premierilor nu este una bună.

„Din punct de vedere numeric, asocierea PSD-PNL-UDMR ar asigura, practic, o majoritate în Parlament care, rapid, ar putea să ia absolut toate măsurile de care este astăzi nevoie în România. Dar se pare că interesul politic de partid și preocuparea și concentrarea pe sondaje sunt mai importante decât demersul efectiv. Deci având o majoritate de aproape două treimi în Parlament, ar putea promova bugetul cât se poate de rapid, toate modificările legislative necesare în ceea ce privește absorbția fondurilor europene – pentru că acolo este o problemă foarte serioasă, din câte am înțeles, în acest moment. Sigur, tema, oarecum vine în mintea unora pe locul doi după PNRR, dar din această perspectivă vă semnalez că și acolo avem o mare vulnerabilitate. Și, într-adevăr, măsurile care țin de criza pandemică, crizele de la frontieră și din regiunea României, absorbția banilor europeni, unde concluzia este una singură: le poți rezolva numai dacă ai un guvern cu administrare operațională, care poate într-adevăr să ia deciziile necesare. În acest moment, cu un guvern de administrare limitată, fiind un guvern căzut, nu putem nici măcar mandata un ministru să semneze acordurile de prefinanțare din PNRR. Deci este aberant așa ceva, este greu de imaginat într-o democrație funcțională”, a explicat Cristian Diaconescu la Europa FM.

Cristian Diaconescu a explicat și că rotația partidelor la guvernare sau varianta premierului prin rotație, acest consens la care au ajuns PNL și PSD, este o idee care nu poate funcționa foarte bine: „nu știu în altă parte în lume unde o astfel de idee a putut fi operațională măcar pe termen scurt”.

„Pot să vă spun că din viețile mele politice anterioare este prima oară când aud de așa ceva. Eu nu am mai auzit în partidele politice din România de o astfel de variantă în ceea ce privește găsirea compromisului necesar pentru a asigura guvernarea.

În Israel a funcționat o singură tură, după care au trebuit să intre în alegeri. În Iugoslavia, după 1990, această rotație la conducerea Federației Iugoslave a generat contradicții care au dus la război. Sigur, sunt exemplele care îmi vin în minte. Nu știu în altă parte în lume unde o astfel de idee a putut fi operațională măcar pe termen scurt”, a explicat Cristian Diaconescu la Europa FM.

„Marea Coaliție Germană reușea la un moment dat să aibă și polemica politică inerentă unui proces electoral și actul de guvernare stabil între aceiași jucători politici. Din această perspectivă, argumentul contradicției politice nu funcționează când este vorba de voința de a administra o țară”, a mai spus Cristian Diaconescu la Europa FM.

Citește și: Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR s-au blocat din nou din cauza bătăliei pe șefia guvernului | AUDIO