Confidenţialitate

Cristian Andrei, analist politic: „Fiecare partid mare – și mă refer aici la PSD și PNL – își va dori cu ardoare să aibă președinte nu doar candidat” | VIDEO

Alegeri locale și europarlamentare 2024: La Primăria Capitalei Nicușor Dan este în fața Gabrielei Firea (22,34%) cu un scor de 48,28%, iar la Primăria Sectorului 1 și Primăria Sectorului 2 există acuzații de fraudă asupra votului. Totuși, în urma votului din 9 iunie 2024, știm cum se va reașeza scena politică pentru alegerile prezidențiale? Vor avea PSD și PNL candidat comun la alegerile pentru conducerea țării? Analistul politic Cristian Andrei a explicat în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri seara, moderată de Mădălina Dobrovolschi, că „fiecare partid mare […] își va dori cu ardoare să aibă președinte nu doar candidat”.

Cristian Andrei: „Fiecare partid mare – și mă refer aici la PSD și PNL – își va dori cu ardoare să aibă președinte nu doar candidat”

Mădălina Dobrovolschi: Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale? Din ultimele informații pe care le-am văzut eu, pe surse, s-ar părea că se pune problema unei candidaturi a lui Mircea Geoană susținută de PSD la prezidențiale în tandem cu Marcel Ciolacu premier. Înțeleg că ipoteza asta a fost pusă pe masa dezbaterii. Dacă nu vrea PNL-ul cumva să-l susțină pe Marcel Ciolacu candidat comun la prezidențiale. PNL care spune „Nu, noi mergem cu candidatul nostru, cel mai probabil, domnul Ciucă”. Cum se așează lucrurile?

Cristian Andrei: „În lipsa unui stimulent extremist sau altceva fiecare partid mare – și mă refer aici la PSD și PNL – își va dori cu ardoare să aibă președinte nu doar candidat. Este ceva ce este foarte greu de cedat sau de oferit celuilalt partid <<Să spui, renunț eu la asta>>. În jurul acestei discuții dintre PNL și PSD va curge foarte multă cerneală în următoarele săptămâni.

Și pentru oamenii care nu urmăresc ca noi, zi de zi politică, să ia așa cu o doză – între paranteze – toate știrile astea pentru că se vor arunca foarte multe fitile și astfel de lucruri. Foarte multe din știrile astea pe surse sunt date exact de către conducerile partidelor de fapt. Asta pentru cei care nu urmăresc știrile zi de zi”.

Cristian Andrei: „Va fi această dificultate a partidelor mari să aibă un candidat care să poată să intre în turul doi în fața unui independent […]. E posibil să vedem inclusiv să fie mutate alegerile cu cele parlamentare”

Cristian Andrei: „Ce cred că se va întâmpla și va fi această dificultate care a existat și la București a partidelor mari să aibă un candidat care să poată să intre în turul doi în fața unui independent. În primul rând, ne referim la Mircea Geoană care are cifre foarte mari. Și da, pentru chestia asta e posibil să vedem inclusiv să fie mutate alegerile deodată cu cele parlamentare”.

Mădălina Dobrovolschi: Adică în decembrie și nu în septembrie.

Cristian Andrei: „Eu spun ca analiză nu că asta se discută”.

Mădălina Dobrovolschi: Dar se și discută…

Cristian Andrei: „Structurile de partid, activul, primarii nu ajung să tragă pentru cineva dacă nu cred cu adevărat în el”

Cristian Andrei: „Vreau să spun că există genul acesta de mișcări cum a fost comasarea. Niște mișcări de alegeri care cumva să favorizeze partidele care, din nou, au primari, au structuri. Pentru că dacă pui doar brandurile pe masă, doar numele, atunci e posibil ca liderii actuali de partide doar pe brand politic să aibă dificultăți pentru că pur și simplu asta este realitatea. Și s-a văzut la toate alegerile. Structurile de partid, activul, primarii nu ajung să tragă pentru cineva dacă nu cred cu adevărat în el”.

Cristian Andrei, despre posibilii candidați la alegerile prezidențiale din 2024

Mădălina Dobrovolschi: Cine vor fi candidații? Mircea Geoană? Marcel Ciolacu? Nicolae Ciucă? Sigur candidează cei trei?

Cristian Andrei: „Eu zic că cei trei sunt de luat cu siguranță în calcul. Nu știu dacă va dispărea vreunul de pe tablă până în septembrie sau decembrie, dar cred că pe aici vom avea discuțiile”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Toni Greblă: Până la 22:00, votarea s-a desfășurat fără niciun incident major. Au început problemele după ce s-a terminat votul | VIDEO