Confidenţialitate

Creștere de peste 20% pentru prețul gazelor în Europa după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria | AUDIO

Prețul gazelor naturale a urcat în Europa cu 24% după ce Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria. Potrivit agenției de știri economice Bloomberg, ce se întâmplă acum este „folosirea energiei ca armă” față de țările „neprietene” care au supărat Kremlinul.

Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri, potrivit agenției Bloomberg. La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel după 1 aprilie.

Putin le-a cerut țărilor „neprietenoase” să-și deschidă conturi la Gazprombank pentru a plăti gazul în ruble

Preşedintele Rusiei a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, să achite gazele în ruble – adică să-și deschidă conturi la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari, urmând sumele să fie convertite în ruble ruseşti.

„Orice cumpărător care respinge noua procedură de plată se confruntă cu un risc extrem de real de oprire a livrărilor”, a apreciat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

Decizia va duce la majorarea cererii de gaze, deoarece Polonia şi Bulgaria vor trebui să cumpere gaze pentru a înlocui livrările ruseşti – notează Bloomberg.

Berlinul nu a reacționat la anunțul lui Putin, iar Roma analizează situația

Atenţia analiştilor se îndreaptă acum spre alte capitale europene, în special spre Berlin și Roma, Germania şi Italia fiind importatori majori de gaze ruseşti. Încă nu a venit o reacţie de la Berlin, în timp ce Guvernul de la Roma a precizat că monitorizează situaţia.

Plăţile pentru gazele livrate luna aceasta – care sunt afectate de solicitarea lui Putin – sunt scadente la finalul lui aprilie şi mai, iar liderii europeni încearcă să găsească cel mai bun răspuns.

Vremea călduroasă din Europa din luna aceasta a redus de asemenea necesitatea unor livrări urgente de gaze, deşi cumpărătorii încep acum să-şi umple depozitele pentru iarna următoare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Gazul european s-a scumpit cu 17%, după ce Rusia a anunțat oprirea livrărilor către Polonia și Bulgaria

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.