Confidenţialitate

Creştem vârsta de pensionare?

Statistica oficială a anunțat depășirea unei importante borne demografice, din acest an în România numărul persoanelor care au peste 65 de ani l-a depășit pe cel al persoanelor care au mai puțin de 15 ani.

În cifre asta înseamnă că sunt aproximativ 3,4 milioane de persoane vârstnice, în vreme ce numărul copiilor este de aproximativ 3 milioane. Dintr-un anume punct de vedere acum începe “apocalipsa pensiilor”.

Până prin 2030, numărul persoanelor vârstnice va tot continua să crească, și asta pentru că explozia demografică a României a început abia de prin 1965. Ne bucurăm desigur de o perioadă mai lungă cu părinții și bunicii noștri și, de fapt, adevărata problemă este numărul mic al copiilor, sunt aproximativ 200 de mii de nașteri pe an în România, o problemă ce persistă din 1990 și până astăzi și care a dus uite la un dezechilibru social grav – avem azi peste 5,3 milioane de pensioanri, susținuți de mai puțin de 5 milioane de angajați legal.

A crescut în România și speranța de viață, după ultimele cifre un bărbat trăiește în medie 70 de ani, iar o femeie 74 de ani, și probabil aceste medii vor continua să crească în următorii ani. Acum haideți să o luăm și altfel… este probabil ca în următorii cinci ani numărul persoanelor vârstnice să depășească patru milioane, dar, până în 2030, probabil vom avea cam șase milioane de persoane de peste 65 de ani, deci cam 35% din populație. Sigur, soluția pe termen lung este stiumularea numărului de nașteri, dar aceasta este o iluzie… toate țările dezvoltate și, mai ales, cu un anumit nivel al educației au această problemă de îmbătrânire a populației. Soluția pe termen scurt, luată în discuție, dar extrem de sensibilă, este creșterea vârstei de pensionare. Asta nici nu prea cred că se poate face prin creșterea vârstei minime, pentru că e o chestiune extrem de suvbiectivă, sunt oameni care pot munci și dincolo de vârsta legală de 60 de ani la femei și de 65 de ani la bărbați, dar sunt persoane care, fizic, nu pot face asta….

Acum să o mai luăm și altfel… Cam câți ani ar fi decent să beneficiezi de pensie? Dacă speranța de viață este acum de 72 de ani, asta înseamnă cât? 10 ani de pensie? Cu cât se poate reduce la modul decent această perioadă?

Pe de altă parte colapsul sistemelor publice de pensii devine o chestiune de aritmetică simplă. Noi, cei născuți în boomurile demografice dintre 1965 și 1985 nu putem spera la o pensie decentă…este împotriva matematicii. Întrebarea este, ce ne facem? Care soluţie vi se pare decentă? Sunteţi gata să acceptaţi creşterea treptată a vârstei de pensionare? Dar până la ce vârstă vă vedeţi, fiecare dintre dumneavoastră în câmpul muncii?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-crestem-varsta-de-pensionare-27-04-2015