Numărul cazurilor mortale de gripă urcă la 25

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 25, potrivit datelor INSP.

Ultimele decese au fost înregistrate în București și în județele Prahova, Gorj și Ialomița.

Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. În urma acestor date, specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

“Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe .

DSP–urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, la finalul săptămânii trecute.

De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Ministrul Sănătății a făcut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal

Gripa se caracterizează prin debutul brusc al semnelor și simptomelor, precum febră, mialgie, cefalee, stare generală de rău, tuse neproductivă, dureri în gât și rinită. În rândul copiilor, gripa este adesea asociatî cu otita medie, greață și vărsături.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS