Confidenţialitate

Crește numărul cazurilor de COVID-19. Majoritatea pacienților nu au nevoie de spitalizare | AUDIO

Numărul cazurilor de COVID este în continuă creștere. Medicii spun că în ultimele 4-5 săptămâni, tot mai multe persoane s-au prezentat la spital cu simptome de boală.

La Institutul Matei Balș din București, de exemplu, zilnic vin 100 de pacienți, însă foarte puțini dintre ei sunt internați, spune medicul Adrian Marinescu, directorul medical al spitalului.

”80% dintre ei merg acasă și sunt monitorizați de medicul de familie sau pediatru, dacă vorbim de un copil, 20% înseamnă internări, dar nu în terapie intensivă. Sunt pacienți în vârstă, copii mici pe care vrei să-i monitorizezi, să te asiguri că nu apar complicații. Apar noi subvariante, care nu vin cu o virulență sporită dar vin cu o creștere evidentă a numărului de cazuri. Situația poate fi complicată, nu să intrăm în panică, dar ne trebuie prudență” mai spune Adrian Marinescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Medicul mai spune că anul acesta va apărea o variantă actualizată a vaccinului anti-COVID care să ofere protecție față de noile subariante ale virusului. Unde poate merge o persoană care vrea să se vaccineze?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Poate să vină la Matei Balș, de exemplu. Sigur, sunt și alte centre, dar noi am avut în permanență centru de vaccinare. În curând vom avea un update al vaccinului care să se refere chiar la noile subvariante. Va veni curând și eu cred că va fi binevenit în sezonul rece când vaccinarea antigripală plus vaccinarea cu această variantă nouă să ne ajute să trecem mai ușor peste sezonul rece care vine”. 

Doar prin testare ne dăm seama dacă suntem infectați cu SARS-CoV-2, spun medicii, care precizează că boala se manifestă diferit de la o persoană la alta în funcție de imunitatea fiecăruia și bolile de care suferă.

Potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Sănătății, în săptămâna 25septembrie-1octombrie, în România, s-au înregistrat peste 13 mii de cazuri de COVID. Peste 1000 de persoane erau internate în spital, dintre care 82 la terapie intensivă. Din păcate, au fost și 31 de decese.

Foto: Shutterstock

Citește și: MAE: 4 români în accidentul de la Veneția. Mesajul transmis de Klaus Iohannis