Confidenţialitate

Covor cu peste 143.000 de semnături împotriva noului pachet al Legilor justiției, întins pe holurile Senatului | VIDEO

Un covor cu peste 143.000 de semnături împotriva noului pachet al legilor justiției a fost întins în fața Senatului, unde se va da luni votul final pe cele 3 legi ale justiției, vehement criticate atât de magistrați cât și de societatea civilă.

Semnăturile au fost strânse de comunitatea Declic, Funky Citizens și Vedem Just, care cer parlamentarilor să amâne adoptarea pachetului până la răspunsul Comisiei de la Veneția, adică în luna decembrie. Cătălina Hopârteanu, asociația Declic:

„Vedem că aceste 3 legi sunt votate într-o formă toxică. Legile justiției vor îngrădi puterea Direcției Naționale Anticorupție și a DIICOT, vor rămâne două instituții mai mult cu numele. Pe lângă acest lucru, procurorul general, numit în continuare politic de președinte și de ministrul Justiției, va căpăta și mai multe puteri și va putea să intervină în anchetele procurorilor și să-i cerceteze pe aceștia. Nu știm în ce condiții și dacă acest lucru se poate întâmpla în cazul în care e vorba de o anchetă care vizează pe cineva important, suspus, care ar putea să încurce.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei de la Declic spun că au stat de vorbă cu senatori de la PNL și PSD care urmau să intre în sală. Aceștia au transmis că vor da socoteală în fața celor care i-au votat sau că există deja comunicate ale Comisiei de la Veneția care pot fi luate ca reper pentru actualul pachet legislativ.

Cătălina Hopârteanu spune că inițiativa civică nu se va opri dacă aceste legi vor fi votate luni:

„Cel mai probabil vom face o acțiune prin care membrii Declic vor scrie președintelui României și vom cere mii dintre noi să nu se promulge acest pachet de legi privind justiția și sperăm ca măcar președintele să aștepte avizul Comisiei de la Veneția și să nu promulge legile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, Comisia de la Veneția a anunțat că se va propunța pe modificările pe care parlamentarii urmează să le aducă sistemului judiciar în luna decembrie.

Foto: Captură video Facebook / Declic

Citește și: Procurorul general al României, despre amendamentul la legile justiției votat de Comisia Specială: „Nu este în acord cu Constituția” | AUDIO