Confidenţialitate

COVASNA: Evacuări la Căpeni, unde Oltul a depășit digul de protecție

Autorităţile covăsnene au început, miercuri seara, evacuarea locuitorilor din satul Căpeni, aparţinător oraşului Baraolt.

Râul Olt a depăşit digul de protecţie, notează Agerpres, iar specialiştii au avertizat că este posibil ca acesta să cedeze din cauza unei puternice viituri.

Unele familii refuză să îşi părăsească locuinţele, după cum declară primarul localităţii Lazar Kiss Barna.

“Noi facem ce putem, le-am cerut să coopereze, îi ajutăm să evacueze bunurile şi animalele, dar cine nu vrea i-am pus să semneze că nu vor, că vor să rămână acasă. Dar dacă se va sparge digul, atunci vom trece la evacuare forţată (…) Totuşi, sperăm să nu se rupă şi să rămânem doar cu o sperietură mare”, a adăugat edilul.

Au fost pregătite spaţii de cazare în incinta sălii de sport din localitate.

Câteva persoane imobilizate au fost transportate la Spitalul din Baraolt.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, Marius Tolvaj, autorităţile au dispus evacuarea preventivă a circa 300 de persoane din 130 de locuinţe expuse riscului.

La faţa locului, sunt mobilizaţi circa 40 de angajaţi ai ISU, 25 de pompieri voluntari şi aproape 30 de jandarmi şi poliţişti şi se aşteaptă suplimentarea forţelor cu efective ale ISU Mureş şi Bacău, care vor veni cu microbuze şi autocamioane pentru a ajuta la acţiunile de evacuare.

Măsura de evacuare a fost pusă în aplicare pe baza deciziei Primăriei Baraolt, Prefecturii Covasna, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Sistemului de Gospodărire a Apelor, după ce specialiştii au avertizat că există riscul ruperii digului de protecţie contra inundaţiilor, din cauza unei viituri ce ar putea să se producă în următoarele ore pe Râul Olt.

Practic, e posibil ca acesta să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii, care este prognozată pe o durată de circa 10 ore, mai precizează ISU Covasna.