Confidenţialitate

Orele suplimentare, primele, dar și al 13-lea salariu, luate în calcul la stabilirea pensiei. Recalcularea trebuie să se încheie până în septembrie | AUDIO

Cum se vor stabili pensiile: orele suplimentare și primele vor fi luate în calcul când se va stabili nivelul unei pensii. La fel și al 13-lea salariu. Iar cei care au vechime peste 25 de ani, vor beneficia de un punctaj suplimentar. Recalcularea trebuie să se încheie până în septembrie, când trebuie să înceapă să fie plătite pensiile cu noile valori.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recalcularea va însemna că, în sfârșit se va face o diferență între cei care nu au muncit nici măcar o zi… și primesc indemnizația minimă, la fel ca persoanele cu vechime, dar care au lucrat numai pe salariu minim.

Profesorul Anton Hadăr: peste 1 milion și 200 de pensionari iau pensia minimă

„Astăzi avem, precum știm cu toții, peste 1 milion și vreo 200 de pensionari la pensia minimă. Or unii dintre ei au muncit ani foarte puțini. Ar lua unii dintre ei cam 500 de lei. Or statul suplinește, tot din bugetul nostru, de la pensie suplinește până la 1281, cât este acum pensia minimă”, a spus profesorul Anton Hadăr, liderul sindicatelui „Alma Mater” din Învățământul universitar.

Rămâne problema noilor impozite, proiect aflat la Senat impune taxă de 10 la sută pe sumele care depășesc nivelul de 4000 de lei pensie, bani care să meargă la Sănătate. Varianta este respinsă de sindicate și de asociațiile de pensionari, care amintesc: românii plătesc toată viața asemenea contribuții.

Profesorul Anton Hadăr: Ar trebuie ca un pensionar să trăiască între 95 și 105 ani ca să își recupereze cotizația la pensie

„Ca să recuperezi ceea ce ai dat la pensii, doar acele 25 procente, în fiecare lună, pentru un om care are salariu mediu – mediu brut astăzi este în jur de 7500 de lei – ei ar trebui să trăiască între 95 și 105 ani. Depinde de sex. Doamnele, ceva mai repede ar putea recupera – până la 95 de ani”, a precizat profesorul Anton Hadăr.

Odată aplicată noua formulă de calcul, ar trebui să crească pensiile pentru 3 milioane de persoane, estimau guvernanții. Această formulă va presupune acordarea unor puncte ca urmare a  contribuțiilor la fondul de pensii, punctaj de stabilitate și puncte in plus pentru cei vechime peste 25 de ani… Se va ține cont la calcul și de sporurile ocazionale și de al 13-lea salariu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Impozit de 10% pentru pensiile care trec de 4000 de lei, noua taxă propusă la Parlament | AUDIO