Confidenţialitate

Cotația grâului, în creștere după ce Rusia a atacat zona portului Odessa, la scurt timp după semnarea acordului de încetare a focului

Prețul grâului a crescut luni cu aproape 4%, la două zile după atacurile rusești asupra zonei portuare din Odessa. Rusia susține că atacurile asupra portului ucrainean Odesa nu împiedică exporturile de cereale din țara vecină, convenite în cadrul acordului semnat săptămâna trecută sub egida ONU.

Ucraina transmite însă că atacurile din weekend arată încă o dată că Rusia nu poate fi un partener de încredere.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au ajuns la aproape 8 dolari pentru aproximativ 60 de kilograme.

Asta după ce săptămâna trecută, în urma acordului între Rusia, Ucraina și Turcia, prețul grâului scăzuse.

Acordul semnat vineri la Istanbul prevede în special instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite circulaţia în Marea Neagră a navelor comerciale şi exportul a 20-25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina.

Administratorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power, a anunțat că SUA va sprijini agricultura Ucrainei cu 100 de milioane de dolari, iar alte 150 de milioane de dolari vor fi donate țării vecine din partea altor actori internaționali.

Oficialul american l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin că a trimis armata să atace agricultura Ucrainei știind că reprezintă 20% din economia țării, iar veniturile din exporturile de cerealere reprezentau 40% din totalul încasărilor obținute din vânzarea de mărfuri.

Foto: Shutterstock

Citește și: Daea: Vom avea cantitatea de grâu necesară pentru consumul intern. Am reușit să adunăm și producția de orz | VIDEO