Confidenţialitate

Corpul de Control al premierului, trimis la Ministerul Economiei să verifice acordarea granturilor europene

Premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru a verifica problemele reclamate de reprezentanții mai multor IMM-uri în acordarea unor granturi europene.

Anterior, ministrul Economiei a declarat, pentru Europa FM, că  programul de ajutor Măsura 3, program menit să dezvolte investiții de către întreprinderile mici și mijlocii afectate de criza sanitară, înregistrază o anomalie.

Peste jumătate dintre cei care au primit bani pentru a-și reveni economic și-au cumpărat apartamente și vile, spune Claudiu Năsui.

Acum, ministrul Economiei caută soluții pentru ca banii europeni să fie folosiți pentru dezvoltarea producției și nu a unor afaceri imobiliare:

„Cea mai mare problemă este că, dacă ne uităm pe rezultate, vedem că peste jumătate din proiectele eligibile sunt imobile, adică oamenii își cumpără apartamente la mare, la munte și lucruri de genul acesta. Nu era menirea măsurii acesteia, nu era destinat pentru asta.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Ministrul Economiei are însă și suspiciuni privind acceptarea în vederea finanțării a unor IMM uri pe ultima sută de metri dar și în privința accesării sistemului de către terțe persoane:

„Proiectele se departajează între ele prin punctaj, dar la punctaj egal contează co-finanțarea și se observă că, în ultimele 48 de ore, a fost o creștere foarte mare a cererilor și a solicitărilor. Unele dintre aceste cereri au fost făcute cu niște procente de co-finanțare exact cât să poată să fie eligibile, adică trezesc suspiciuni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 IMM-urile s-au putut înscrie pentru fonduri cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro până la data de 29 ianuarie.