Coronavirusul închide economia Chinei pentru restul lumii

Epidemia de coronavirus, care a infectat mai mult de 16.000 de persoane, a perturbat lanțurile comerciale și de aprovizionare la nivel mondial, a scăzut prețurile activelor și a obligat companiile multinaționale să ia decizii dure, relatează Wall Street Journal.

Izolarea Chinei, pe fondul epidemiei, o situație rară pentru un astfel de centru economic vital, afectează întreaga lume. SUA, precum și guvernele din Europa și Asia aplică noi reglementări pentru a bloca accesul celor veniți din China, în timp ce marile companii aeriene și-au suspendat zborurile, iar companiile au scos din conducere expatriații.

Apple Inc. a declarat că va închide toate magazinele și birourile din China până pe 9 februarie. Compania, care angajează 10.000 de persoane în China, ia în calcul oprirea fabricilor care produc componente pentru produsele pe care le vinde în întreaga lume.

Criza testează întregul sistem economic global, fiind, de asemenea, un test al puterii Chinei în calitate de consumator și a capacității SUA de a rezista.

Levi Strauss & Co., care în octombrie și-a deschis cel mai mare magazin din China, în orașul Wuhan, centrul epidemiei, se numără printre brandurile internaționale care au închis împreună mii de puncte de vânzare din întreaga țară, inclusiv McDonald’s și Starbucks.

Fabricile chineze analizează posibile opriri ale activității și perturbări ale forței de muncă, amenințând planurile de producție ale Apple, Tesla sau Anheuser-Busch InBev.

Scăderea cererii de țiței, al cărui preț a căzut cu 16% de când China a identificat coronavirusul, determină Arabia Saudită, liderul de facto al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, să convoace o întâlnire de urgență miercuri. China este cel mai mare importator de petrol din lume, iar orașul Wuhan, unde a apărut virusul, este unul dintre hub-urile esențiale pentru aprovizionarea cu petrol și gaze. Doi mari clienți pentru petrolul saudit, China National Chemical Corp. și Hengli Petrochemical, cu o capacitate de rafinărie de aproape un milion de barili pe zi, își reduc achizițiile.

Compania de consultanță în energie JLC Network Technology Co. din Beijing a raportat o scădere de 15% a producției rafinăriilor doar în ultima săptămână.

Bursele chineze au scăzut brusc azi dimineață, când s-au redeschis după vacanța începută pe 23 ianuarie. Indicele de referință Shanghai Composite a scăzut cu 8,1%, iar indicele compozit Shenzhen a scăzut cu 8,6%.

Giganții farmaceutici, instituțiile financiare și multinaționalele tehnologice încep să-și evacueze forța de muncă expatriată din întreaga China, potrivit Tammy Krings, directorul executiv al ATG Travel Worldwide. Alte companii își mută angajați din China timp de trei până la șase luni. Unele familii merg până acolo încât caută noi școli pentru copiii lor – ceea ce înseamnă că ar putea pleca definitiv.

Într-o mișcare dramatică, transportatorii aerieni printre care American Airlines Group, Delta Air Lines și United Airlines Holdings și-au suspendat temporar zborurile către China, în timp ce turiștii și-au anulat planurile de călătorie iar echipajele au evitat să zboare. Singapore a declarat că va opri vizitatorii din China, în timp presiunea crește în Hong Kong pentru a-și bloca granița cu continentul.

Încă un alt impact vine din inevitabila scădere a numărului de turiști din China, care reprezintă 7% din turiștii din SUA, iar cheltuielile lor sunt mai mari decât oricare alt grup străin, la aproximativ 6.000 de dolari fiecare pentru transport aerian, hoteluri, restaurante și cumpărături.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS