CHINA: Bilanțul coronavirusului, în continuă creștere. Spitalul construit în 10 zile primește primii pacienți

Autoritățile sanitare ale provinciei chineze Hubei au anunțat că 56 de persoane au murit duminică din cauza infecției cu noul tip de coronavirus.

Numărul total al deceselor se ridică în prezent la 361.

Alte 2.103 cazuri de infecție au fost înregistrate în cursul zilei de duminică, ceea ce înseamnă că numărul total al infecțiilor depășește în prezent 16.600.

478 de pacienți se află în stare critică.

Spitalul construit în regim de urgență, în doar 10 zile, la Whuan, orașul care este epicentrul epidemiei, a primit luni primii pacienți, relatează agenția The Associated Press.

Armata chineză a mobilizat 1.400 de doctori, asistente și personal auxiliar pentru această unitate, cu o suprafață de 60.000 de metri pătrați, ridicată de 7.000 de muncitori în timp record.

La nivel mondial, peste 20 de țări au raportat peste 130 de cazuri de infecție cu acest virus. Cele mai multe dintre aceste persoane călătoriseră recent în provincia Hubei sau erau turiști chinezi.

Un nouălea caz de infecție a fost confirmat în Statele Unite ale Americii.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, joi seara, că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global.

„În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent”, a declarat directorul general al OMS, într-o conferință de presă.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că, „în ciuda alertei, nu se impun restricții de călătorie și comerț cu China”.

”Vreau să fiu clar. Această declaraţie nu este un vot de neîncredere dat Chinei. Cea mai mare îngrijorare a noastră este riscul ca virusul să să răspândească în ţări cu sisteme slabe de sănătate”, a mai spus oficialul OMS.

În acest moment, rata mortalității asociate acestui nou coronavirus (2019-nCoV) nu poate fi cunoscută cu exactitate, deoarece nu se știe câți oameni sunt efectiv infectați.

Perioada dintre infectare și debutul primelor simptome este estimată la 2-10 zile. Faptul că estimarea este una preliminară și „inexactă” justifică o monitorizare sau o carantină de 14 zile pentru persoanele expuse la virus.

Pacienții dezvoltă o formă agresivă de pneumonie. În cazul a trei sferturi dintre persoanele decedate, au fost afectați ambii plămâni. Cei mai mulți aveau febră și tuse, iar o treime sufereau de insuficiență respiratorie.

Autoritățile filipineze au raportat primul deces cauzat de coronavirus din afara Chinei.

Specialiști în boli infecțioase citați de The New York Times susțin că noul tip de coronavirus tinde să provoace o pandemie.

Oamenii de știință nu știu până în acest moment cât de letal este noul coronavirus, deci există o incertitudine cu privire la cât de multe decese ar putea provoca o eventuală pandemie. Există, însă, un consens potrivit căruia agentul patogen este transmis cu ușurință de la om la om.

Coronavirusul descoperit în Wuhan se răspândește mai rapid ca gripa, care este foarte transmisibilă, spre deosebire de bolile înrudite provocate de alte tipuri de coronavirus, precum, SARS și MERS, au descoperit oamenii de știință.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS