Confidenţialitate

Coronavirus în România: Bilanțul urcă la 277 de infectări. 25 de pacienți s-au vindecat

Grupul de Comunicare Strategică anunță că, până joi, în România s-au înregistrat 277 de infectări cu noul coronavirus.

Bilanțul este în creștere cu 17 cazuri.

25 de pacienți s-au vindecat și au fost externați.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire, anume 4 la Suceava, 3 la București, 2 la Cluj, 2 la Bistrița Năsăud, 2 la Covasna și câte unul la Iași, Dolj, Ilfov și Constanța. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 19 ani și 67 de ani.

Starea generală de sănătate a pacienților este bună. La ATI, în acest moment sunt internați 6 pacienți, din care unul în stare gravă la Craiova (pacient cu boli pre-existente).

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.973 de teste. Dintre acestea, 4.696 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.482 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.427 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Până la momentul actual, la nivel național, s-au deschis 62 de dosare penale pentru zădărnicirea combatarea bolilor, fals în declarații și neglijență în serviciu. Toate au legătură cu înmulțirea cazurilor de nou coronavirus, au declarat surse din Parchetul General pentru Europa FM.

91 de persoane sunt cercetate.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, înăsprirea pedepselor pentru fals în declarații și introducerea în Codul Penal a omisiunii de a oferi date într-o anchetă epidemiologică.

Parlamentarii Partidului Social Democrat vor depune, joi, un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente. PSD consideră că măsurile anunțate de Guvern pentru sprijinirea economiei sunt „mai degrabă măsuri de tatonare, care nu răspund nevoilor urgente ale firmelor și populației”.

Ministerul Finanțelor și-a prezentat, anterior, strategia pentru a contracara efectele stării de urgență impuse de coronavirus.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că guvernul a adoptat o hotărâre prin care statul va suporta șomajul tehnic (până la 75% din salariul mediu brut pe economie) pentru firmele afectate de actuala stare de urgență și a suplimentat bugetul Ministerul Sănătăţii cu 42 de milioane de lei. În plus, va fi asigurat capital de lucru pentru Unifarm. Bugetul Ministerului de Interne crește cu 100 de milioane de lei.

„Am găsit direcțiile județene de sănătate publică aproape în moarte clinică, cu foarte puțini angajați (…) am decis suplimentarea numărului de medici epidemiologi”, a adăugat Ludovic Orban. „Suntem pregătiți să adoptăm orice fel de măsuri pentru a proteja sănătatea populației”, a declarat șeful executivului. Guvernul a mai hotărât să majoreze, de îndată, pedepsele pentru persoanele care zădărnicesc măsurile de combatere a răspândirii bolilor.

Devenită focar european al pandemiei de nou coronavirus, Italia a înregistrat cel mai mare număr de decese într-o singură zi, anume 475. Cea mai gravă situație se menține în regiunea Lombardia. În total, până acum, infecția a ucis 2. 978 de persoane în Peninsulă.

Noul coronavirus a infectat peste 200.000 de persoane la nivel mondial. Bilanțul deceselor a depășit pragul de 8.000.