Confidenţialitate

Coronavirus în România: 16.958 de cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore

Autoritățile sanitare au transmis, luni, 7 februarie, bilanțul infectărilor cu SARS-CoV-2 din ultimele 24 de ore.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 7 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 16.958 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 81 decese.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 11.884 , cu 724 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 1.102 de persoane, cu 37 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.102 pacienți internați la ATI, 948 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 911 sunt minori, 885 fiind internați în secții, cu 43 mai mult decât în ziua anterioară și 26 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 16.722 teste RT-PCR (10.716 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.006 la cerere) și 31.379 teste rapide antigenice.

Cu o zi în urmă, pe teritoriul României, au fost înregistrate  16.108 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de  51.644 teste RT-PCR și antigen efectuate. Gradul de pozitivare a fost, duminică, de 31,19 %.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a schimbat perioada de izolare pentru cei care sunt infectați cu SARS-CoV-2. Vor sta acasă 5 zile persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală în ultimele 90 de zile. Pentru persoanele nevaccinate și care au acum primul test pozitiv izolarea este de 7 zile.

Totodată, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, joi, că actualele centrele de vaccinare anti-COVID vor fi închise treptat sau transformate în centre de evaluare, iar imunizarea se va face exclusiv la medicii de familie.

Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu, a spus la Europa FM că se aștepta la această schimbare a strategiei în campania de vaccinare și speră ca imunizarea anti-Covid efectuată exclusiv la cabinetele medicilor de familie să înceapă abia din vară:

„Chiar am cerut ca vaccinarea să se facă prin cabinetele medicilor de familie, sigur, noi nu am fi putut face față volumului acela foarte mare de la început, din ianuarie-februarie, când toată lumea voia să se vaccineze, dar dacă se va reduce vaccinarea doar la grupele de risc, la fel ca vaccinarea antigripală, da, cu siguranță am putea face față și este de dorit să se vaccineze prin noi. Probabil undeva de la începutul verii lucrurile se vor mai liniști cu pandemia și atunci vom avea timp să ne ocupăm și cu această muncă în plus.”

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: Comisia Europeană propune ca folosirea certificatului Covid să fie prelungită cu încă un an | AUDIO