Preşedintele SUA: Au fost stabilite data şi locul întrevederii cu liderul nord-coreean

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, vineri, că au fost stabilite data şi locul întrevederii sale cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că detaliile urmează să fie anunţate în curând, scrie Agerpres, citând Reuters.

Casa Albă a transmis că summitul istoric dintre cei doi ar putea avea loc luna aceasta, în situaţia în care regimul de la Phenian face anumite concesii.

SUA cer de mai multă vreme eliberarea a trei cetăţeni americani, iar mass-media au relatat că Washingtonul şi Phenianul ar fi aproape de un acord în această problemă.

La 27 aprilie, într-un gest simbolic fără precedent pentru ultimele decenii ale istoriei Peninsulei Coreea, Kim Jong-un a devenit primul preşedinte al Nordului comunist care a păşit în Sudul democratic.

Războiul s-a încheiat în 1953 cu un simplu armistiţiu, fără vreun acord de pace.

Kim Jong-un a fost întâmpinat de omologul Moon Jae-in.

După numeroase amenințări și teste balistice, temutul dictator nord-coreean se arată dispus să renunţe la programul nuclear, gest care să permită ieşirea ţării sale din izolare internaţională.

După ceremoniile iniţiale, cei doi s-au aşezat, faţă în faţă, la o masă ovală din Casa Păcii şi au rostit primele alocuţiuni televizate în direct.

Moon Jae-in şi-a exprimat speranţa că “în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara” şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un “simbol al păcii”. “În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii”. “Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi”, a insistat liderul de la Seul.

La rândul său, Kim Jong-un a vorbit despre “recuperarea timpului pierdut”. “Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun”, a spus el.

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor “decizii curajoase”, după cum s-a exprimat preşedintele sud-coreean.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS