Copil de 7 ani, răpus de varicelă la Pașcani

În România anului 2019 un copil de șapte ani a murit de varicelă la un spital din Pașcani.

Salvarea a ajuns cu greu la copilul care era deja aproape inconștient, acuză familia. Copilul intubat nu a fost considerat o urgență și a fost dirijat de la Unitatea de Primiri Urgențe la secția de pediatrie, unde nu existau aparate necesare pentru acordarea primului ajutor.

Cazul lui Ianis Mahu, în vîrstă de 7 ani, din județul Iași, face de joi seară subiectul unei anchete investigate atît de către Parchet, Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică, cît și de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Băiatul a fost diagnosticat la sfîrșitul săptămânii trecute, de către medicul de familie, cu varicelă. După o evoluție normală a bolii, după cum spun părinții, starea lui Ianis s-a agravat. Cînd erupția de pe corpul copilului s-a învinețit, familia a sunat speriată la 112.

După cum povestește tatăl lui Ianis, ambulanței Pașcani i-au trebuit 17 minute să parcurgă un km pînă la casa familiei și, la fel, pînă la spital, unde băiatul a ajuns intubat. Aici starea lui Ianis s-a agravat, copilul intrînd în stop cardio-respirator.

Timp de 40 de minute asistentele medicale au fost nevoite să care tuburile de oxigen și defibrilatorul, de la parterul spitalului, la salonul unde se afla băiatul – asta pentru că secția de pediatrie nu avea aceste aparate.

Spre seară, medicii au declarat decesul băiatului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS