Confidenţialitate

Copiii de la Marie Curie NU s-au îmbolnăvit din cauza portocalelor. Rezultatele analizelor făcute de ANSVSA sunt negative

Copiii diagnosticați cu sindromul hemolitic uremic NU s-au îmbolnăvit din cauza portocalelor.

Așa arată rezultatele probelor recoltate în județul Argeș de către inspectorii Autorității Sanitar-Veterinare.

În urma testelor de laborator s-a constatat că nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide.

Au fost verificate portocalele vândute de un hypermarket în Pitești, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung.

Am stat de vorbă cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Rezultate negative pentru probele prelevate din portocale privind depăşirea limitelor admise de reziduuri de pesticide

În probele de portocale analizate nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 396/2005, cu modificările şi completările ulterioare).

Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeş în data de 13.02.2016, din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judeţul Argeş (localităţile: Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung), pentru a verifica posibilitatea existenţei unor depăşiri ale limitelor admise de reziduuri de pesticide în aceste fructe.

 Probele au fost trimise, în aceeaşi zi, către Laboratorul Naţional de Referinţă din Bucureşti, pentru a fi analizate.

 Rezultatele analizelor, finalizate astăzi, 15.02.2016, arată că nu se înregistrează depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

 În perioada 01.01.2016 – 14.02.2016, laboratoarele acreditate specializate din cadrul reţelei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au recepţionat, în vederea determinării reziduurilor de pesticide, 416 probe din produse alimentare de origine nonanimală. La acestea se adaugă 34 de probe prelevate la sfârşitul anului 2015 şi pentru care s-au eliberat buletine de analiză în anul 2016.Din totalul celor 450 de probe recepţionate, pentru 403 au fost eliberate buletine de analiză, iar pentru 47 se aşteaptă rezultatele.

 Probele au fost recoltate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat produse de origine nonanimală care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide (reziduuri de insecticide, erbicide, fungicide, raticide etc., substanţe care se utilizează în diferite etape de obţinere a produsului destinat consumatorului final (însămânţare, cultivare, transport, depozitare).

 Menţionăm câteva dintre fructele şi legumele din care au fost prelevate şi analizate probe în anul 2016: portocale, mandarine, lămâi, struguri, banane, grapefruit, dovlecei, rodii, morcov, ardei, fasole, salată verde, castraveţi, mere, roşii, varză, pomelo.

 La toate probele, pentru care s-au eliberat buletine de analiză, nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, se arată în comunicatul ANSVSA.

 

 

Din nefericire, 2 copii au murit până acum din cauza acestui val de infecții digestive, cel mai recent deces înregistrându-se astăzi la Spitalul Marie Curie.

În prezent, în unitatea bucureșteană, mai sunt internați 10 copii – 4 dintre ei la Terapie Intensivă, dintre care doi intubati.