Confidenţialitate

Controverse privind noua Lege a pensiilor

Sindicatele critică proiectul noii Legi a pensiilor și spun că 65% dintre cei care se vor pensiona în baza noii legislații vor avea pensia minimă.

Motivul: modul în care se vor calcula pensiile. Nu se va ține cont decât de anii munciți, nu și de nivelul salariului.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că metoda pe care guvernul o introduce pentru calculul pensiei minime face doar diferențierea între diferiți salariați care sunt pensionari, în funcție de numărul de ani munciți. Însă, un factor important este și nivelul salariului.

„Iar noua metodă propusă nu ține cont de acest parametru, drept care, o simulare simplistă arată că foarte mulți dintre salariați – 60-65% – vor avea pensia minimă.”

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii spune, însă, că noua Lege a pensiilor va elimina erorile de calcul, astfel încât pentru aceleași condiții de muncă și aceeași vechime să se acorde aceeași pensie.

Un exemplu prezentat de doamna ministru: situația în care se află două femei și un bărbat în prezent.

Olguța Vasilescu, la Antena3:

„Una dintre femei are acum 1.650 de lei, iar alta are acum 1.463 de lei, deși au lucrat în aceleași condiții, iar bărbatul are 1.254. Vor ajunge la 3.000 de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociațiile de pensionari atrag atenția: nici grupele de muncă grea – I și a II-a nu vor fi luate în calcul la stabilirea pensiilor.

Ce prevede, însă, noua Lege a Pensiilor ?

Punctul de pensie ar urma să ajungă în 2021 la 1875 de lei.

Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani. Se pot pensiona fără penalizări cei care au adunat o vechime de 43 de ani.

Vârsta de pensionare nu se schimbă: va fi de 65 de ani la bărbați și de 63 de ani la femei. Persoanele care au avut întreruperi între două locuri de muncă pot să achite contribuțiile și, mai simplu spus, pot să „cumpere” vechime pentru o perioadă maximă de 5 ani.

Anii de studiu pentru cei care au facultate, masterat sau doctorat vor fi considerați vechime.

Mamele care au cel puțin 3 copii se pot pensiona mai devreme cu 6 ani. Vârsta de pensionare se reduce cu încă un an pentru fiecare copil născut după cei 3.

Amintim: Curtea Constituțională a decis recent că femeile au dreptul să aleagă dacă vor să se pensioneze la 63 sau la 65 de ani. Rămâne de văzut cum se va aplica această prevedere.