Confidenţialitate

Controverse în legătură cu o platformă care ar urma să scaneze dezinformările de pe internet din România

Mai multe ONG-uri, alături de Guvern, lucrează la acest proiect. Semnele de întrebare au fost ridicate după ce o versiune de lucru a acestuia a apărut pe profit.ro. Potrivit acesteia, printre termenii care ar atrage atenția de posibile dezinformări sunt asocieri ale guvernului român cu furtișag, mizerie, incompetență și corupție. Ca reacție, Executivul anunță că nu a cerut monitorizarea unui anumit termen, iar unul dintre ONG-uri spune că totul este încă în lucru.

Mai multe ONG-uri pregătesc o platformă de monitorizare a dezinformărilor din mediul online. În baza unor cuvinte cheie, un algoritm va analiza principalele teme de discuție din spațiul public și astfel se vor identifica sursele de dezinformare sau de fake-news, spun reprezentații proiectului.

Un proiect inițial, citat de Profit.ro, arată că executivul ar fi propus să se monitorizeze și articolele în care premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis sunt asociați cu termeni cum ar fi „corupție”, „incompetență” sau mizerie. Guvernul transmite că activitatea grupului este independentă și că nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific.

Oana Popescu de la Global Focus, organizația care a inițiat proiectul, precizează că la discuții au participat și reprezentanții Guvernului, dar că decizia finală asupra cuvintelor introduse în platformă nu o va avea executivul.

„Noi nu lucrăm cu Guvernul, noi ne facem treaba absolut independent. Cel mai adesea probabil că recomandările noastre vor fi îndreptate către Guvern pentru că comunicarea oficială este cea care contează, dar în diverse situații s-ar putea să ne adresăm mai degrabă asociațiilor patronale sau ONG-urilor”, a spus Oana Popescu.

Pe de altă parte, după ce în spațiul public a apărut ideea că prin această platformă se urmărește de fapt cenzurarea presei, au reacționat și politicienii. Președintele PSD Marcel Ciolacu spune că partidul său „nu va desemna un cenzor”.

Fostul liderd PNL Ludovic Orban a spus că o astfel de propunere este „curat putinistă”. Împotrivă s-a declarat și președintele PNL, Florin Cîțu care transmite că proiectul arestează opinii.

În același timp, Oana Popescu – de la Global Focus – sublianiază că nu vor fi emise recomandări prin care site-uri să fie închise: „Ce pot să zic este că recomandările noastre vor fi în măsură absolut covârșitoare în sprijinul libertății de expresie, deci în niciun caz nu ni se pare că este rceomandabil să fie închise site-uri, să fie limitată libertatea de expresie”.

ActiveWatch, un alt ONG care a participat la primele discuții legate de această platformă anunță că nu susține cenzura guvernamentală și că se retrage din acest proiect.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: e-Document, aplicația lansată de Ucraina care emite documente temporare pentru ucrainenii refugiați | VIDEO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.