Controale înăsprite la frontiere de vineri, 7 aprilie. Aglomerație în Vămi

La Vama Giurgiu, una dintre cele mai tranzitate ale ţării, cozile de camioane au atins câţiva kilometri. Care este situaţia la această oră,

Cozile se întind pe aproximativ 10 kilometri, iar timpul de aşteptare pentru TIR-uri depăşeşte 5-6 ore la intrarea în Bulgaria.

Aglomerație și la Punctele de Trecere a Frontierei pe de granița de Vest a României.

Traficul la frontiere este îngreunat în toată Europa, pentru că – de astăzi, 7 aprilie – controalele sunt înăsprite, odată cu aplicarea noului regulament european referitor la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre ale Uniunii.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră anunţă că vor avea loc controale sistematice la graniţele României, constând în verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele. Documentele de călătorie vor fi verificate în trei baze de date, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

„E vorba de verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie în temeiul dreptului UE (şi anume cetăţenii UE şi membrii familiilor lor care nu sunt cetăţeni ai UE) atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară. Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute (SLTD), precum şi bazele de date naţionale. Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătăţirii securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor acesteia. Această obligaţie se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime şi terestre), atât la intrare, cât şi la ieşire, precum şi pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne”, transmite Poliția de Frontieră.

Poliţiştii de frontieră au atras atenția că se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere, dar și în aeroporturi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS