Confidenţialitate

Contracandidata lui Aleksandr Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, este în siguranță

Contracandidata lui Aleksandr Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, dată dispărută în noaptea alegerilor, se află în siguranță în Lituania, după cum a transmis ministrul de externe Linas Linkevicius, prin intermediul unui mesaj pe Twitter.

„Svetlana Tihanovskaia este în siguranță. Este în Lituania”, a scris ministrul lituanian de Externe.

Svetlana Tihanovskaia dispăruse după alegerile de duminică, în care a pierdut în fața lui Aleksandr Lukaşenko, acuzând fraudarea alegerilor prezidențiale.

În Belarus, peste 3.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi în cursul protestelor izbucnite după scrutinul prezidenţial, anunţă autorităţile. Uniunea Europeană a condamnat vehement acţiunile de reprimare.

Noaptea trecută, în capitala Minsk și în alte 19 orașe au fost proteste de stradă, după ce Comisia Electorală a anunțat că Aleksandr Lukaşenko a câștigat – pentru a șasea oară – alegerile prezidențiale, cu peste 80% din sufragii.

Potrivit Comisiei Electorale, principala sa contracandidata, Svetlana Tihanovskaia ar fi obtinut doar 10 % din voturi. Ea a refuzat să accepte înfrângerea.

În capitala Minsk, fortele de ordine au intervenit brutal, au folosit grenade fumigene și gloanțe de cauciuc împotriva manifestantilor. Au fost ore întregi de confruntări.

Ministerul de Interne de la Minsk a anunţat că peste 3.000 de manifestanţi au fost reţinuţi. Cel putin 50 de protestatari şi 39 de poliţişti au fost răniţi în confruntările produse în cursul nopţii.

O organizaţie pentru drepturile omului susţine că un manifestant în murit în urma confruntărilor cu poliţia, dar autorităţile belaruse au negat informaţia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat reprimarea manifestaţiilor din Belarus si a cerut numărarea „exactă” a voturilor.

„Violenţa împotriva manifestanţilor nu este un răspuns”, a transmis si preşedintele Consiliului european, Charles Michel. Situatia din Belarus va fi pe agenda unui summit extraordinar al Uniunii, in septembrie, dar va fi discutată şi la reuniunea informală a miniştrilor de externe din blocul comunitar, la sfârşitul acestei luni, la Berlin.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a denunţat luni arestarea ”a cel puţin 19 jurnalişti, pe unii cu violenţă”, în timpul acoperirii informative a alegerilor prezidenţiale din Belarus şi a protestelor desfăşurate duminică.