Confidenţialitate

Consumul casnic de energie, la un nivel record

Consumatorul casnic a devenit vedeta sistemului energetic în 2020.

Munca şi şcoala de acasă sau pasiunea descoperită pentru gastronomie au sporit cererea de electicitate din domeniul rezidenţial, potrivit Ziarului Financiar.

Concurenţa pe piaţa furnizorilor pentru micii consumatori va creşte.

Potrivit datelor din raportul Autorităţii Naţionale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE), consumul intern de energie s-a redus anul trecut cu circa 3%, dar „de vină“ a fost industria, puternic lovită de criza sanitară.

Odată cu instituirea măsurilor de carantină, cu trecerea şcolii online şi a aplicării la nivel naţional a strategiilor de muncă de acasă, consumul casnic a crescut însă semnificativ, cu 5% după cum arată tot datele ANRE. Mai mult, sistemele hibride promovate de tot mai mulţi angajatori vor face ca această tendinţă să se menţină pe termen lung.

„Având în vedere evoluţia acestui format de lucru hibrid, consumatorii casnici se vor focusa mai mult pe eficientizarea costurilor pentru energia electrică consumată. Odată cu liberalizarea pieţei de energie, concurenţa din partea furnizorilor a sporit“, explică reprezentanţii furnizorului de energie Restart Energy.