Construcția podului peste Dunăre, între Brăila și Tulcea: Grindeanu anunță startul licitației

Un nou pas pentru construcția podului peste Dunăre, între Brăila și Tulcea.

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat în ședința de Guvern de joi că, în următoarele 24 de ore, va fi publicată documentația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice.  Este practic anunțul de licitație pentru construcția acestui pod.

”Încep cu o veste bună: astăzi, în următoarele 24 de ore, o să se încarce pe SEAP documentația privind podul Brăila-Tulcea și adiacență și la Galați. O investiție de 1,4 miliarde de lei fără TVA, proiectare plus execuție”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

Podul ar urma să fie construit din fonduri europene.

”E un lucru extrem de important, vorbim de aproximativ 500 de milioane de euro. E o investiție pe care toți cei de la Brăila, Galați și Tulcea o așteaptă. Doresc ca lucrurile să meargă cât se poate de rapid, legal, transparent. Vorbim de fonduri europene și vorbim de o investiție de care se vorbește de foarte mult timp”, a precizat Sorin Grindeanu.

Detalii despre podul suspendat

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de aproape doi kilometri (1974,30 metri), din care 1.120 metri reprezintă deschiderea centrală. La acesta se vor adăuga două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila și 364 de metri pe malul dinspre Tulcea.

Podul ar urma să aibă o înălțime de cel puțin 38 de metri de la nivelul maxim de inundație al Dunării, astfel încât să fie îndeplinite criteriile de navigație fluvială. Lățimea totală a podului va fi de 31,70 metri.

Calea de pod va avea 22 de metri și va avea patru benzi de circulație de câte 3,50 m lățime fiecare, 4 benzi de încadrare de câte 0,5 m lățime, două acostamente de 1,50 m lățime și o zonă mediană cu lățimea de 3,00 m. La acestea se adaugă, de o parte și de alta, 2 benzi adiționale pentru trafic pietonal, biciclete și întreținere, trotuarele având câte 2,80 m fiecare.

Podul va fi poziționat între kilometrul 4+596 și 6+570 pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la kilometrul 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina).

”De o parte și de alta vor fi construite două viaducte de acces în lungime de câte 110 metri,  care se vor adăuga lungimii podului suspendat”, anunță CNAIR.

Lungimea totală a proiectului va fi însă mult mai mare  – de 23,413 kilometri. Proiectul va cuprinde și două secțiuni: drumul principal Brăila-Jijila, cu o lungime de 19 km, fiind prevăzut cu două benzi pe sens, și drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin, în lungime de 4,328 km, fiind prevăzut cu o bandă pe sens.

CNAIR anunță că, potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiției va depăși 2 miliarde de lei, fără TVA.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a precizat că ”podul suspendat peste Dunăre este cuprins în Master Planul General de Transport al României și face parte din categoria proiectelor de tip ITI (Investiții Teritoriale Integrate), finanțabile din POIM 2014 – 2020, Axa Prioritara 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient„.”

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS