Confidenţialitate

Constantin Spînu, MApN, despre incidentul de la PATRIOT SPARK 23 din poligonul Capu Midia: „Într-o situație reală de luptă o asemenea problemă nu ar fi pus probleme în combaterea țintei” | AUDIO

La tragerile de la Capul Midia, a existat o problemă tehnică. La a doua tragere s-a pierdut legătura între cabina de control și un lansator. Astfel de erori sunt normale în timpul testelor, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu. Oficialul spune că într-o situație reală de luptă nu s-ar putea întâmpla o astfel de problemă tehnică.

Constantin Spînu, MApN: „Într-o situație în care chiar ar fi existat o amenințare ar fi fost patru lansatoare conectate la cabina de comandă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Tragerea în sine a fost un test trecut cu succes. Toate trei rachetele programate au fost lansate și toate trei și-au atins ținta. Este adevărat că între a doua și a treia lansare a existat o întârziere cauzată de o eroare normală într-o situație cum este aceasta – de testare a unui echipament. Al doilea lansator a întrerupt legătura cu cabina de comandă. Operatorii au procedat exact cum cer instrucțiunile – întârzierea a fost de câteva zeci de minute.

Aș spune că într-o situație reală de luptă o asemenea problemă nu ar fi pus probleme în combaterea țintei pentru că sistemul este astfel proiectat pentru a comuta automat între lansatoare. Deci la o tragere reală de luptă, într-o situație în care chiar ar fi existat o amenințare ar fi fost patru lansatoare conectate la cabina de comandă. De data aceasta, pentru exercițiu au fost prezente doar două lansatoare”, a explicat Constantin Spînu – purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării – pentru Europa FM.

Primele trageri reale cu sistemul PATRIOT în poligonul Capul Midia

În poligonul Capul Midia au avut loc primele trageri reale cu sistemul PATRIOT, intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române acum 3 ani. Exercițiul, la care au participat premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut rolul de a valida și verifica funcționarea sistemului. România are în prezent 4 sisteme Patriot, din cele 7 achiziționate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Au fost lansate rachete de tip PAC-2 ATM către ținte aeriene simulate de drone MQM 178 Firejet și ULTRA 20.

„Totul calculat la secundă, trei ani de pregătire, multe cursuri în Statele Unite, săptămâni întregi petrecute în poligon. Durează puțin, se dă comanda de tragere, ultimul minut este și cel mai lung. A fost lansată racheta și totul a decurs conform planului. Militarii, studenții și invitații care au asistat la această tragere au aplaudat. Chiar a fost ca la revelion” – descrie exercițiul Ministerul Apărării pe pagina sa de Facebook.

România a primit cea mai nouă configurație a sistemului Patriot, folosită în prezent și de armata Statelor Unite. Fiecare sistem dispune de radare, centre de comandă și control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă.

Șeful Statului Major al Apărării: Aeronave germane și turce vor ajunge în România până la finalul lunii

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu: „Azi văzut exercițiul pe care tocmai îl desfășurăm. cu câteva zile în urmă am inaugurat centrul de pregătire al piloților de F16. Până la sfârșitul lunii urmează să sosească în România aeronave germane și aeronave turce pentru apărarea spațiului aerian al României și spațiului aerian al NATO”.

A existat însă și o problemă tehnică. Potrivit televiziunii publice, la a doua tragere s-a pierdut legătura între cabina de control și un lansator, dar problema a fost remediată pe parcurs.

Autori: Adriana Sârbu, Raul Bambu

Sursa foto: Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Citește și: PATRIOT SPARK 23: Exercițiu tactic cu trupe și trageri reale în poligonul Capu Midia cu sistemul de apărare Patriot | VIDEO