Confidenţialitate

Constanța: Școlile nu au primit încă testele antigen pentru elevi

În județul Constanța, jumătate din cele peste 500 de unități de învățământ sunt în scenariul galben. O singură localitate este în scenariul roșu.

Până la alungarea oricăror temeri, au autoritățile locale mai încă de rezolvat câteva situații neclare, legate de pandemie.

Semestrul al doilea a început la Constanța cu străzi pline și agitație în fața școlilor. Pentru evitarea aglomerației, directorii au decalat orarul. Elevii au început cursurile, pe rând, la interval de 15 minute. Au fost însă și elevi care au preferat să rămână acasă, spune directorul Liceului Pedagogic, Ana Maria Ciubotaru:

„Sunt copii cu diferite afecțiuni și sunt cei care locuiesc cu persoane vulnerabile. Profesorul sau învățătorul are, în această situație, obligația să facă învățământ hibrid.” 

Școlile din Constanța nu au primit încă testele antigen pe care elevii le pot face cu consimțământul scris al părinților. Sunt așteptate aproape 45.000 de teste, anunță directorul DSP Cristina Schipor:

„Vor fi repartizate în cabinetele școlare. Avem și cadrul legislativ pentru UAT-uri de a încheia contract cu medicii de familie din zonă”. 

Și nu e singura problemă. Potrivit inspectorului general școlar, Sorin Mihai, școlile din nouă localități ale județului Constanța nu au apă:

„Avem la Albești, avem la Dobromir, situații în care nu avem apă curentă în localitate. Sunt situații care implică investiții majore, situații care țin de o implicare mult mai puternică a administrației locale”. 

Autoritățile locale admit că, odată cu reînceperea cursurilor școlare, incidența cazurilor de infectare ar putea crește, dar nu cu mult.