Confidenţialitate

Constanța: Peste 2.000 de monede antice, confiscate | FOTO

Polițiștii din Constanța au confiscate peste 2.000 de monede antice, într-un dosar care vizează persoane din mai multe județe, inclusiv din București.

Peste 20 de percheziții au avut loc în acest dosar, pentru furt calificat și tăinuire, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea de infracțiuni contra patrimoniului cultural național.

Din cercetări, a reieşit faptul că persoanele bănuite colectează, dețin și valorifică artefacte antice, din perioada romană și medievală, în special monede și bunuri arheologice.

Vânzarea acestor artefacte s-a făcut – spun polițiștii – prin disimularea originii şi naturii ilicite a pieselor arheologice, crearea unei stări de aparentă legalitate şi inserarea bunurilor în fluxul afacerilor legitime cu antichităţi.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate peste 2.000 de monede antice, din perioada romană (denari romani), bizantine, din perioada greacă, tetradrahme celtice și monede medievale din aur, argint și bronz, precum și 33 de bunuri arheologice (fibule romane, vârfuri de lance, inele din perioada romană și pandantive), susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național.

Totodată, au fost identificate și alte bunuri și documente folosite în realizarea activității infracționale de sustragere și traficare a artefactelor (documentație de specialitate, suporturi de stocare a datelor, acte bancare de transfer de bani, lingouri de aur și platină).