Confidenţialitate

Constanța: Campanie de informare privind importanța vaccinării în rândul comunităților de romi | AUDIO

La Constanța are loc o campanie de informare privind importanța vaccinării în rândul comunităților de romi. Mediatorii sanitari din teritoriu străbat județul, la solicitarea ministerului Sănătății, și discută cu reprezentanții romilor în încercarea de a-i convinge să se imunizeze într-un număr cât mai mare.

Lăcrămioara Georgescu este președintele Asociației Speranță și Încredere a romilor din Constanța. De aproape 30 de ani, ea este și mediator sanitar în problemele cu romii. De-a lungul anilor, a convins mii de romi din județ să se vaccineze. Cu orice vaccin, spune Lăcrămioara Georgescu: „Dacă cei care au carte sunt oameni cu educație, la noi e mai e greu. Oamenii nu înțeleg, trebuie să mergi să le explici. Sunt reticenți”.

Acum când este vorba despre vaccinarea anti-COVID, Lăcrămioara Georgescu și colegele ei au pornit o campanie asiduă provaccinare în rândul comunităților de romi după ce aceasta s-a vaccinat. Este mulțumită, deși nu pe deplin: „Nu am avut decese de COVID, nu au fost focare, pentru că și rolul nostru a fost bun. Adică i-am informat. Însă unii dintre ei se vaccinează atunci când trebuie să plece afară. Și asta este în rândul romilor tineri”.

Președintele Asociației Internaționale a Romilor, Lucica Tudor, chemată din Italia, spune că cei afectați de COVID trebuie ajutați: „Aș dori la autorități, la guvern, să aibă o soluție, cel puțin, pentru familiile victimelor. Să se intervină pentru că e păcat”.

O consolare pentru mediatorii sanitari este că membrii comunităților de romi respectă măsurile de protecție. Poartă măști și, în spații deschise, încearcă să păstreze distanța socială.

Autor: Feri Predescu

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Sorin Cîmpeanu: În localitățile cu rata mai mică de 3 la mie se va renunța pragul de 60% persoane vaccinate

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.