Confidenţialitate

Constanța: A inceput sezonul hamsiei | AUDIO

Turiștii care vor veni pe litoral, în minivacanța de Rusalii, se vor delecta cu cel mai gustos pește de la mare. A inceput sezonul hamsiei, iar pescarii ies zilnic în larg pentru arunca plasele. Consumată cu usturoi și mămăligă o porție de 300 grame de hamsie costă, la cherhana, 35 de lei. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sfârșitul lunii mai, începtul lunii iunie este perioada in care pescarii se întorc, zilnic, la mal cu cantități mari de hamsie, cel mai ieftin și gustos pește de pe litoral.

Se simte, au inceput să vină câteva bancuri de hamsie. La ora 4,00 plecăm și în jur de ora 7,00 ieșim la mal. Într-o zi bună pot să fie și 400-500 de kile”, explică pescarul Florin Vasilescu.

Sunt zile în care pescadoarele scot chiar și o tonă de hamsie. Și de șprot, un pește mai mic, dar la fel de gustos. Biologul Adrian Bîlbă iese des pe mare cu pescarii:

„Sunt multe ambarcațiuni care acum ies în larg, caută șprotul și hamsia. Încep să tragă stavrid. Resursele Mării Negre sunt foarte bogate”.

În piețele de pe litoral, un kilogram de hamsie costă 11 lei. Iar la restaurantele și terasele de pe malul mării, peștele este preparat în funcție de preferințe. Pe plită, prăjit, marinat sau afumat.

Sorin Mănăilă este managerul unei cherhanale din Mamaia:

„Hamsia fiind un pește de dimensiune mai mare se poate curăța mai bine și mai gustos și mai cerut de clienți.”.

Iar șprotul, care este mai mic, se găsește la chioșcurile de pe faleză. Rar se întâmplă ca turiștii să nu îl guste. O pungă de 100 de grame costă 15 lei.

 

Sursa foto: Ghiulfer Predescu

Citește și: Tinerii fermieri pot primi bani pentru sisteme de irigare prin picurare cu independență energetică | AUDIO