Confidenţialitate

Consiliul Național al Elevilor nu este de acord cu structura noului an școlar

Consiliul Național al Elevilor nu este de acord cu structura noului an școlar, propusă de Ministerul Educației.

În toamnă, cursurile ar urma să înceapă pe 14 septembrie, dar elevii ar vrea ca prima zi de școală să fie 1 septembrie. În plus, sunt nemulțumiți că vacanța de iarnă nu va mai coincide cu vacanța intersemestrială.

Anul școlar 2020-2021 va fi mai scurt cu o săptămână decât în prezent: va începe pe 14 septembrie și se va încheia pe 17 iunie, nu însă și pentru elevii din clasele terminale, pentru care ultima zi de școală va fi 4 iunie, în cazul liceenilor, și 11 iunie, în cazul elevilor de clasa a VIII-a.

Dar Consiliul Național al Elevilor consideră că o structură aeristită a noului anul școlar nu este un aspect îmbucurător pentru creșterea calității educației, așa că propun ca accentul să cadă pe schimbarea metodelor de predare-învățare-evaluare.

Elevii propun ca anul școlar să înceapă la 1 septembrie și să se încheie de Ziua Copilului, pe 1 iunie, și nu mai târziu, când randamentul elevilor scade și aceștia sunt nevoiți să dea examene în toiul verii, în săli care nu sunt dotate cu sisteme de ventilație.

Consiliul Național al Elevilor critică și faptul că vacanța de iarnă nu va mai coincide cu vacanță între semestre, ceea ce ar produce haos în educație. Practic, elevii au vacanță de sărbători, între 23 decembrie și 10 ianuarie, reiau cursurile pentru încă 3 săptămâni, după care intră din nou în vacanță.

Consiliul Elevilor susține că această perioadă de 3 săptămâni va fi dedicată doar rezolvării situației școlare, având în vedere că e sfârșit de semestru, și nu aprofundării materiei.

Proiectul privind structura noului an școlar, propus de Ministerul Educației, este deocamdată în faza dezbaterii publice și poate suferi modificări.