Confidenţialitate

Consiliul Europei verifică modificările legilor justiției

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis să facă evaluări de urgență privind proiectele pe justiție, anunță liderul PNL Ludovic Orban dar și deputatul USR, Cristian Seidler.

Mai mult,  Consiliul Europei cere României ca până la 15 ianuarie 2018 să prezinte informatii in legatura cu modificarile la legile justitiei, care sa fie analizate la reuniunea GRECO din luna martie.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), din cadrul Consiliului Europei (CoE), a decis, într-o sesiune plenară desfăşurată în perioada 4-8 decembrie, să efectueze evaluări de urgenţă ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, se arată într-un comunicat publicat luni, la Strasbourg, de Consiliul Europei.

GRECO va analiza de asemenea două propuneri de lege privind reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional Judiciar din Polonia.

În ambele cazuri, GRECO va efectua evaluări în ianuarie şi/sau februarie, în perspectiva de a adopta rapoartele de monitorizare care vor rezulta în urma analizei în timpul sesiunii sale plenare din martie.

Este pentru prima dată când GRECO se foloseşte de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite “o procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale”.

Această regulă poate fi aplicată când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau schimbare procedurală poate duce la o încălcare gravă de către un stat membru a standardelor anti-corupţie ale Consiliului Europei care sunt supuse evaluărilor GRECO, se menţionează în comunicat.

GRECO le-a cerut şefilor delegaţiilor la GRECO ale României şi Poloniei să transmită, până la 15 ianuarie, informaţii privind aceste proiecte de legi pentru pregătirea rapoartelor de evaluare.

În ceea ce priveşte România, Parlamentul a înregistrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, pentru adoptare în procedură de urgenţă, notează Consiliul Europei.

Îngrijorări serioase au fost exprimate de diferite instituţii şi de diferiţi actori din România şi din străinătate conform cărora aceste propuneri ar putea pune în pericol eficienţa luptei împotriva corupţiei şi ar putea submina independenţa sistemului judiciar, evidenţiază CoE.

De asemenea, în ceea ce priveşte Polonia, au fost exprimate îngrijorări similare privind două proiecte de lege în legătură cu reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional Judiciar.

GRECO este un organism al Consiliului Europei care urmăreşte să aducă îmbunătăţiri capacităţii statelor membre de a lupta împotriva corupţiei, prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupţie.