Confidenţialitate

Consiliul Concurenței, amendă record pentru 31 de firme care trucau licitații pe piața lemnului | AUDIO

Consiliul Concurenței a amendat cu 26,6 milioane de euro 31 de firme de pe piața comercializării lemnului.

Conform instituției, acestea s-au înțeles cum să-și împartă piața de lemn din România, la care licitații să participe și la care nu, astfel încât ajungeau să cumpere lemn la cel mai mic preț, iar statul român ieșea în pierdere.

Este vorba despre principalele companii de pe piața lemnului din România și partenerii lor de afaceri, a precizat președintele Consiliului Concurenței. Bogdan Chirițoiu a explicat la Europa FM cum acționau aceste companii:

La licitațiile Romsilva participă în general companii mici, care după aceea alimentează cu lemnul respectiv companiile mari cu fabrici de prelucrare a lemnului.

Companiile mari organizau participarea la licitații, spuneau celor mai mici la ce licitații să meargă, la ce prețuri pot să participe la licitații, încât să împiedice o concurență la nivelul licitațiilor, care ar fi dus la creșterea prețurilor primite de Romsilva.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amenda dată de Consiliul Concurenței este fără precedent, iar vestea va depăși granițele, în condițiile în care majoritatea acestor companii exportă lemn – a spus la Europa FM, Gabriel Păun, președintele organizației non-guvernamentale Agent Green:

Amenzile sunt unele record, nu doar pentru România, ci și pentru alte țări. Cea mai mare amendă pentru compania din vârful listei este egală cu cea mai mare amendă dată în istoria SUA, acum câțiva ani, când o companie care produce parchet pentru aproape toate casele americanilor fusese luând lemn ilegal din estul Rusiei. A fost vorba atunci de 13 milioane de dolari.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Multe dintre firmele sancționate sunt cercetate de procurorii DIICOT pentru licitații trucate – amintește Gabriel Păun, care precizează că raportat la cifra de afaceri, amenzile nu sunt chiar atât de mari:

Dacă ne raportăm la cifra de afacere a companiilor, la profitul lor din acești ani, vorbim de sume care nu sunt atât de semnificative, și atunci rămânem cu această reputație pătată. (…)

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consiliul Concurenței a analizat activitatea a 45 de companii de pe piața lemnului, precum și licitațiile desfășurate în perioada 2011-2016.

Din cele 31 de companii amendate, 13 au recunoscut că au încălcat legea concurenței și vor beneficia de o reducere a amenzilor cu 30%, a precizat Bogdan Chirițoiu.