Confidenţialitate

Consiliu JAI informal, la Stockholm, în Suedia. Extinderea Schengen nu se află pe agendă | AUDIO

La Stockholm, în Suedia, are loc joi, un consiliu JAI, informal, al miniștrilor de Interne și Justiție din Uniunea Europeană, însă extinderea Schengen nu se află pe agendă. În schimb, miniștrii vor discuta despre o nouă strategie de returnare în țările de origine a migranițor intrați ilegal in Uniune și care acum umplu spațiile de cazare în mai multe state, inclusiv din Austria, țară care se opune extinderii Schegen. Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat – în conferința de presă ce prevede consiliul JAI – că România și Bulgaria cooperează bine la returnarea migranților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce Austria și Olanda au blocat extinderea Schengen cu România și Bulgaria, pe motiv că sunt mari probleme cu gestionarea migrației ilegale în UE, Comisia a luat mai multe decizii menite să reducă fluxurile de intrări și șederi ilegale.

Ultima propunere, ce va fi discutată la Consiliul JAI de acum, se referă la urgentarea returnării migranților ilegali, a explicat comisarul pentru Afaceri Interne al Uniunii.

Ylva Johansson: Numai anul trecut au fost depistați în Uniune 330 de mii de migranți ilegali

„Asta pune sistemele de azil, de procesare și capacitățile de cazare sub o presiune uriașă. Numărul aplicațiilor pentru azil a fost în 2022 de 920 de mii. Asta înseamnă de aproape trei ori mai mult decât numărul celor sosiți ilegal în Uniunea Europeană. Cele mai multe aplicații au fost înregistrate în Germania, Franța, Spania și Austria. Dacă ne uităm la cheltuiala pe cap de locuitor, cea mai mare presiune financiară s-a înregistrat în Cipru, apoi în Austria, apoi Grecia, Luxemburg, Slovenia și Belgia”, a explicat comisarul Ylva Johansson.

Așa că acum, Uniunea vrea să crească numarul celor ce sunt returnați în statele de origine sau țări terțe, mai ales că, spune comisarul pentru Afaceri Interne, majoritatea migranților care cer azil nu sunt îndreptățiți să primească protecția Uniunii.

Ylva Johansson: România și Bulgaria merită pe deplin să intre în Spațiul Schengen

Întrebată dacă știe că România și Bulgaria nu ar colabora la returnări, Ylva Johansson a spus că din contră și a repetat că noi și vecinii merităm să intrăm pe deplin în Schengen. Dar subiectul nu se află pe agenda oficială a Consiliului informal JAI. Asta nu înseamnă că ministrul de Interne, Lucian Bode, nu poate cere discutatea subiectului.

Luni, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că vetoul țării sale în cazul extinderii Schengen nu este îndreptat împotriva unei țări, dar spațiul Schengen nu funcționează și nu poate fi extins în acest moment.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Raportul GRECO privind România: Țara noastră primește noi recomandări legate de justiție și transparența procesului parlamentar