Congres ALDE: Tăriceanu candidează pentru șefia partidului, Daniel Constantin nu participă

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), partidul condus de drept de Călin Popescu Tăriceanu şi în acte şi de Daniel Constantin, are programat vineri şi sâmbătă, la Palatul Parlamentului, Congresul pentru votarea noului statut şi alegerea noii conduceri.

Congresul ALDE este programat să înceapă vineri la ora 16:00 în sala Alxandru Ioan Cuza a Palatului Parlamentului şi va fi precedat de reuniunile Biroului Politic Central, la ora 13:00, şi a Delegaţiei Permanente Naţionale, la ora 13:30.

Principalul punct de pe ordinea de zi a congresului de vineri va fi votarea noului statut al formaţiunii.

Sâmbătă, începând cu ora 10:00, în cea de-a doua zi a congresului ALDE, va fi aleasă noua conducere a formaţiunii şi vor fi votate trei rezoluţii şi moţiuni, una vizând economia, cealaltă situaţia politică, iar a treia statul de drept.


Singura candidatură anunțată public 

Călin Popescu Tăriceanu este singurul care a confirmat, până vineri după-amiază, că va candida pentru șefia formațiunii.

În prima zi a congresului vom vota modificarile la statut si sambata principalele doua puncte pe ordinea de zi vor fi dezbaterea si adoptarea unor motiuni si rezolutii in prima parte si, dupa aceea, votul pentru conducerea organismelor statutare„, a anuntat, joi, la Senat,  Calin Popescu-Tariceanu.
În afară de Călin Popescu Tăriceanu, nimeni nu si-a anuntat intentia de a mai candida.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Congresul ALDE, contestat în instanță

Congresul ALDE  e marcat însă de tensiuni: Daniel Constantin a anunţat că nu va participa la lucrări și e de aşteptat să fie exclus din formaţiune.

Daniel Constantin, în prezent co-preşedinte al ALDE alături de Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu va participa la lucrările Congresului şi este de aşteptat să fie exclus din formaţiune.

Constantin a contestat la Tribunal convocarea congresului, dar instanţa a amânat joi pentru data de 18 mai luarea unei decizii. Judecătorii au solicitat lista cu membrii Consiliului Naţional ai fostului Partid Conservator, formaţiune care alături de PLR formează ALDE, pentru a se convinge dacă membrii de drept au fost şi cei care au participat la luarea deciziei de convocare a congresului.

Practic, Daniel Constantin a contestat la Tribunal decizia Delegaţiei Permanente a ALDE din 19 martie prin care a fost convocat congresul, susţinând că aceasta nu s-a întrunit statutar şi că membrii chemaţi să ia decizia au fost alţii decât cei din acte.

Până la soluţionarea definitivă a contestaţiei, noul statut al ALDE, precum şi noua conducere rezultată din congresul de vineri şi sâmbătă nu vor putea fi validate la Tribunal. Potrivit lui Daniel Constantin, dacă instanţa îi va da dreptate, deciziile luate de congresul de la finalul acestei săptămâni vor fi anulate.

ALDE a anunţat vinerea trecută, într-un comunicat de presă, că Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia lui Daniel Constantin cu privire la suspendarea Congresului Alianţei Liberalilor  şi Democraţilor, motiv pentru care evenimentul se va desfăşura conform programului stabilit de către Delegaţia Permanentă, şi anume în zilele de 21-22 aprilie.

În replică, Daniel Constantin a scris pe Facebook că a luat la cunoştinţă de prima decizie a instanţei cu privire la organizarea Congresului în perioada 21-22 aprilie, dar a atacat-o cu recurs, în condiţiile în care evenimentul convocat de Călin Popescu Tăriceanu este unul „abuziv”.

El a ţinut să sublinieze faptul că „fuziunea care a dus la formarea ALDE a fost un eşec din cauza lui Tăriceanu, care a pus pe primul loc interesul său şi al apropiaţilor săi, în defavoarea unei construcţii politice serioase”.

Nu în ultimul rând, Daniel Constantin a spus că va merge mai departe cu procesul pentru anularea fuziunii dintre PC şi PLR.


Reacția lui Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a fost întrebat dacă organizarea a fost făcută legal.

Co-președintele ALDE a refuzat să comenteze teme ce țin de justiție, însă a ținut să precizeze că șefii partidelor nu sunt deciși de instanțe.

Vă rog, haideți, să nu vă imaginați că alegerile într-un partid sunt decise de instanțe. Alegerile în partid sunt decise de delegații la Congres”, a spus Tăriceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amintim, Daniel Constantin a rămas fără sprijin politic din partea ALDE, dar ocupă încă, din punct de vedere juridic, funcția de copreședinte al formațiunii.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS