Confidenţialitate

Iohannis, în conferința de presă: Moțiunea, neavenită. PSD vrea să arate că mai este încă acolo | VIDEO

Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni, începând cu ora 18.

Șeful statului a vorbit despre moțiunea de cenzură depusă de PSD: “Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii să depui moțiune de cenzură. PSD nu e doar cinic, este și iresponsabil. PSD vrea să arate că mai este încă acolo”.

Președintele a precizat că există dubii în spațiul public cu privire la neconstituționalitatea demersului:

„După părerea mea avem o temă care trebuie clarificată: despre trecerea din sesiunea extraordinară în cea ordinară, specialiștii vor trebui să analizeze constituționalitatea acestui demers.”

PSD va stabili vineri când va vota moțiunea de cenzură la adresa Cabinetului Orban. Astăzi, reuniți în Comitetul Executiv, social-democrații nu au putut lua o decizie.

Întrebat despre ce părere are privind majorarea punctului de pensie cu 40% și dublarea alocațiilor, Iohannis a răspuns că nu se pot împărți bani care nu există:

„Nimeni nu și-a dorit această epidemie care s-a transformat în pandemie, nimeni nu și-a dorit pentru români o criză economică. Toată lumea își dorește să câștige mai bine, iar guvernanții să dea bani mai mulți oamenilor care au așteptări mai mari, însă trebuie să existe acești bani. Nu e posibil să împarți bani care nu există.”

Înaintea declarațiilor, președintele a participat la videoconferința la nivelul UE dedicată crizei din Belarusîn urma căreia Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidenţiale.

“Am solicitat încetarea imediată a violențelor și eliberarea persoanelor deținute ilegal”, a declarat Iohannis.

Totodată, și subiectul loviturii de stat din Mali a fost abordat miercuri în reuniunea Consiliului European.

„Noi, România, avem acolo un efectiv de 120 de militari și aș vrea să transmit că aceștia sunt în siguranță în acest moment în ciuda tensiunilor create de lovitura de stat. Urmărim evoluția evenimentelor cu mare atenție și suntem pregătiți să acționăm dacă va fi cazul”, a subliniat președintele.

Vezi aici conferința integrală: