Confidenţialitate

Conducerea PNL se reunește pentru a nominaliza propunerea partidului pentru funcția de judecător CCR | AUDIO

Liderii PNL au programată joi o ședință online a Birolui Executiv cu scopul de a nominaliza propunerea partidului pentru o poziție de judecător la Curtea Constituțională. 

Ședința conducerii PNL este programată pentru ora 17:00 și va avea loc în sistem de videoconferință. Două nume sunt vehiculate în acest moment pentru poziția de judecător constituțional: Iulia Scântei, președinta comisiei juridice a Senatului, și Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali.

Surse din cadrul partidului au precizat însă că favorită în această cursă este Iulia Scântei.

Liberalii vor face propunerea pentru CCR din partea Senatului, urmând ca social-democraților să le revină judecătorul numit de Camera Deputaților.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că partidul pe care îl conduce va propune o persoană apolitică, numele vehiculat fiind cel al fostului procuror general adjunct, Bogdan Licu.

Și cei de la USR au anunțat că vor face propuneri pentru Curtea Constituțională. Nu una, ci două, atât din partea Camerei, cât și a Senatului. Astfel, partidul condus de Cătălin Drulă îi propune pe judecătorul Cristi Danileț și pe fostul senator UDMR Peter Eckstein Kovacs. Șansele lor sunt însă infime, deoarece nominalizările se decid prin vot majoritar.

Mandatele a trei judecători constituționali expiră în luna iunie. Este vorba despre Valer Dorneanu, propus de PSD, Mona Pivniceru, propusă de PNL și Daniel Morar, propus de fostul președinte Traian Băsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / George Călin