Conducerea Complexului Energetic Hunedoara vrea reorganizarea mineritului

Reorganizarea cât mai rapidă a CEH, şi rezolvarea situaţiei minelor Lupeni şi Lonea, unităţi aflate în program de închidere, sunt principalele soluţii pe care conducerea Complexului le vede pentru salvarea mineritului din Valea Jiului.

Potrivit administratorului special al CEH, Cristian Roşu, în ce priveşte reorganizarea CEH s-a solicitat demararea unui studiu de fezabilitate de crearea unui grup pe gaz la Termocentrala Paroşeni intr-o perspective viitoare, iar daca se reuseste înfiinţarea Complexului Energetic Valea Jiului, pe langa sursa de cărbune să existe si un grup pe gaz ce ar fi ideal si ar asigura functionarea complexului si pastrarea locurilor de munca, atat la termocentrala Paroşeni, cat si la mine.

De asemenea, există o dorinţă a celor de la termocentrala Mintia de a se desprinde, agreată de minister, şi preluată ori de Consiliul Judeţean, ori de Primăria Deva.

De asemenea, soarta minelor Lupeni şi Lonea depinde de Comisia Europeană, care încă nu a transmis un răspuns la renotificarea depusă de CEH în privinţa prelungirii termenului de funcţionare.

Cristian Roşu susţine că în renotificare s-a cerut un termen de funcţionare pentru aceste mine pana în anul 2027, iar pentru continuarea activităţii şi premierul Ludovic Orban va discuta la Comisia Europeană.

În prezent la CEH mai sunt angajaţi 4.500 de persoane, iar datoriile societăţii depăşesc 5 miliarde de lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS