Confidenţialitate

Condamnații penal definitiv nu vor mai putea candida la alegerile parlamentare, potrivit unui proiect aprobat de deputații juriști

Persoanele condamnate penal definitiv nu mai pot candida la alegerile parlamentare, a decis Comisia juridică a Camerei Deputaților. Proiectul de lege votat marți pune în consens legislația electorală cu o decizie a Curţii Constituţionale.

Interdicţia de a candida la alegerile parlamentare se aplică persoanelor care până la data candidaturii au suferit condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau dezincriminarea faptei, a precizat preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol.

După ce Curtea Constituţională a interzis persoanelor condamnate definitiv să facă parte din Guvernul României, inițiatorii amendamentelor au considerat că este necesar ca legislaţia să aibă astfel de prevederi şi în ceea ce priveşte posibilitatea de a candida la funcţiile de senator şi deputat în Parlamentul României.

Proiectul urmează să primească votul plenului Camerei Deputaţilor, cu raport comun şi din partea Comisiei de administraţie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea