Confidenţialitate

Concluziile summitului NATO de la Varșovia

 

Summitul NATO de la Varșovia se încheie cu o schimbare de ton în discursul unora dintre cei mai importanti lideri referitor la Rusia.

Astfel, pe de o parte, în declarația finală a summitului, acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și în Marea Neagră dar la celelalte granițe cu NATO dar și retorica nucleară sunt descrise ca fiind destabilizatoare și iresponsabile.

Pe de altă parte, în conferința de presă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că nu trebuie exagerat cu amenințările Rusiei.

În declarația finală a summitului, România apare de patru ori, iar Marea Neagră de 8 ori.

Astfel, se oficializează trecerea scutului antirachetă din România, Spania și Turcia sub comandă NATO și se anunță înființarea unei brigăzi multinaționale în România.

Nu se știe deocamdată, în afară de Bulgaria, ce alte state aliate ar putea trupe trimite trupe la noi. Spre deosebire de Polonia și țările baltice, noi mai avem de negociat.

Cât privește Marea Neagră, în declarația finală a summitului se spune  ,,Va fi stabilită o prezență maritimă și aeriană întărită.,,

(Textul declarației finale îl găsiți aici:  http://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_133169.htm?selectedLocale=en)

Nu există un termen precizat în declarația finală, însă până la sfârșitul lunii septembrie, miniștrii Apărării vor veni cu propuneri în acest sens.

Pe de altă parte, în conferințele de presă din ultima zi a summitului atât secretarul general al NATO cât și președintele Franței, Francois Hollande au insistat că Rusia trebuie să fie un partener.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că în acest moment nu există nicio amenințare iminentă din partea Rusiei asupra vreunui aliat, iar Francois Hollande  a spus că Rusia nu este un dușman al Alianței.