Confidenţialitate

Primele concluzii ale Colegiului Medicilor după ancheta privind decesele suspecte de la Spitalul Pantelimon: „Am ascultat fiecare medic în parte. Nu există vreo dovadă că cineva a vrut să facă rău pacienților” | AUDIO

Colegiul Medicilor din Bucureşti (CMMB) a prezentat primele concluziile ale anchetei de la Spitalul Pantelimon din Capitală. „Nu există o dovadă că cineva a vrut să facă rău pacientilor”, spune raportul făcut de Colegiul Medicilor, dar fără să prezinte o concluzie în legătură cu ce a provocat moartea celor 17 pacienti în perioada 4-7 aprilie.

Amintim, un angajat al spitalului a susținut că pacienților li s-ar fi redus doza de noradrenalină, medicament care se administrează bolnaviilor intubați.

Dr. Lucian Negreanu, vicepreședinte al CMMB: „Nu a existat nicio clipă, din punctul nostru de vedere, vreo dovadă cum că s-ar fi intervenit nemedical asupra medicației pacienților”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cazurile provin din toate secțiile spitalului și, cum vă spuneam, cu perioade de internare mai scurte sau mai lungi. De la câteva ore sau zeci de minute până la luni întregi. Evident că ne-am uitat la întreaga evoluție a acestor cazuri, nu doar la momentul când, să zicem, au beneficiat de suport vazopresor. Am ascultat fiecare medic în parte și nu au existat nicio clipă, din punctul nostru de vedere, nici documentate, nici din afirmațiile medicilor vreo dovadă cum că s-ar fi intervenit nemedical asupra medicației pe care o aveau pacienții”, a declarat dr. Lucian Negreanu, vicepreședinte al Colegiul Medicilor din Bucureşti.

 

Toți cei 23 de medici din sectia ATI au fost audiați de Colegiul Medicilor, însă nu și asistentele.

Dr. Liana Pleș – Președintele Comisiei de Disciplină a CMMB: „Noi nu avem autoritate, deci nu avem competență materială asupra asistentelor”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Comisia de Disciplină se raportează strict la actele medicale. Noi nu avem autoritate, deci nu avem competență materială asupra asistentelor sau asupra oricărei alte persoane care activează în cadrul spitalului. Până la urmă, noi anchetăm niște decese suspecte, și nu niște probleme de comunicare”, a declarat dr. Liana Pleș – președintele Comisiei de Disciplină a Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor, după moartea celor 17 pacienţi internaţi la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.

Întrebată cum poate afirma Colegiul Medicilor faptul că nu există nicio suspiciune din moment ce ancheta procurorilor continuă, Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB, a răspuns:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Prin regulamentul de funcționare al Comisiei de Disciplină, noi nu trimitem concluziile acestei comisii decât părților implicate sau, bineînțeles, dacă există ulterior la cerere. Noi nu influențăm în niciun fel, pentru că nu intră în prerogativele noastre ancheta Parchetului”, a spus Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB.

În urmă cu două săptămâni, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a transmis că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii, fără să se facă vreo mențiune că îngrijirile aduse pacientilor au fost necorespunzătoare.

Autori: Ana Stanciu și Andrei Ștefan

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Spitalul Victoria din Brașov, închis în perioada 2-6 mai din cauza lipsei de medici | AUDIO