Conacul lui Costache Conachi dinȚigănești, județul Galați, este lăsat în paragină

După ce s-a războit 8 ani prin tribunale pentru a recupera conacul lui Costache Conachi aflat la Țigănești în județul Galați, Academia Română a lăsat de izbeliște palatul, care se degradează pe zi ce trece.

Conacul vechi de peste 200 de ani nu are pază și a fost vandalizat – transmite corespondenta Europa FM, Emanuela Turcu.

Palatul de la Țigănești, care a fost construit la începutul secolului al 19-lea de Costache Conachi, unul dintre precursorii poeziei moderne românești, a ajuns o ruină.

Măreția de altădată a conacului boieresc ridicat în stil neoclasic este știrbită de tencuiala căzută, de zidurile care stau să cadă, de acoperișul degradat.

Locul în care petrecerile mondene ale elitei erau la ele acasă înainte și în epoca lui Alexandru Ioan Cuza este astăzi grajd pentru vaci și loc de furat pentru hoții de fier vechi.

În 1981, impozantul palat a fost dat în administrare Combinatului Siderurgic de la Galați, care, de bine de rău, l-a întreținut și îl folosea în scop de protocol.

După Revoluție, Academia Română, care a moștenit prin testament Palatul de la Țigănești, în 1900, s-a luptat să redobândească proprietatea din județul Galați, confiscată abuziv de comuniști.

Din momentul în care a început războiul în instanță, în 2009, conacul lui Costache Conachi a fost lăsat pradă hoților și intemperiilor, degradându-se continuu.

Anul trecut, Academia Română a obținut definitiv și irevocabil palatul de la Țigănești, însă edificiul este și astăzi o ruină fără pază, care stă să se prăbușească.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS